Skandalen som skakat Storbritannien

Övrigt2012-07-11 05:00

En anställd på den engelska banken Barclays ber sin kollega att förfalska uppgifter för att kunna öka den egna vinsten. Några minuter senare kommer svaret: ”Done... for you big boy”.

Denna händelse, som utspelade sig förra året, var ingen engångshändelse. Barclays står inför rätta och riskerar miljardböter för att i åratal ha manipulerat sina siffror. Skandalen har chockat England, men borde också få varningsklockor att ringa i Sverige.

I centrum för skandalen finner vi Libor-räntan, ett genomsnitt av bankernas låneräntor till varandra. Libor-räntan är tänkt att fungera som en tillförlitlig måttstock på räntenivån i samhället. Priset på många lån och finansiella instrument är direkt knutna till den, i Sverige heter motsvarigheten Stibor. Bankerna ansvarar själva för att rapportera in sina räntor, men gör samtidigt affärer där en hundradels procent av Libor-räntan kan innebära miljontals kronor i vinst eller förlust. Att förfalska uppgifterna kan skapa stora vinster, vilket utnyttjats hänsynslöst.

Tillsammans med andra skandaler har Barclays-rättegången satt fokus på de astronomiska belopp som dagligen hanteras av finansmarknaderna, utan någon egentlig insyn. Många bolag verkar själva sakna överblick över sina handlingar.

Svenska HQ bank gick i konkurs efter att ha övervärderat sina tillgångar med 1,2 miljarder kronor. I USA har en tradingskandal gett JPMorgan en förlust som för närvarande uppgår till 3 miljarder dollar. I går uppdagades ytterligare ett fall när PFG best i USA fryste sina sparares tillgångar eftersom det saknades 1,5 miljarder i kassan.

Anders Borg har på senare tid fått kritik för att använda onödigt hårda ord mot de svenska bankerna. Senast igår gick Länsförsäkringars vd Rikard Josefson ut för att försvara det svenska bankväsendet (SvD 10/7). Svenska banker är i ett internationellt perspektiv säkra, med mycket kapital i botten och för tillfället låga vinster. Men liksom andra länder saknas djupgående kontroll över vad som egentligen sker på finansinstitutens tradingavdelningar. Skulle en liknande skandal kunna hända i Sverige? Ingen vet.

De senaste årens finansiella skandaler manar till försiktighet. Det finansiella systemet har visat sig bräckligare och mer okontrollerat än tidigare. Anders Borg kräver att bankerna har både hängslen och livrem. Kanske är det förnuftigt?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om