Nu tjänar vi våra egna pengar.
Glädjande nog har den skattefria dagen aldrig infallit så tidigt sedan den första mätningen 1970. Vi betalar mindre skatt, samtidigt som välfärden kunnat klara sig hyfsat oskadd genom den värsta finanskrisen sedan 30-talet.
Men det finns också orosmoln i skattebetalarnas rapport.
De synliga skatterna, de vi betalar själva på lönen och som syns på skattedeklarationen, blir en allt mindre del av det totala skatteuttaget. Istället har de indirekta, osynliga, skatterna blivit vanligare. Även under Alliansen tid har den totala kostnaden för moms, bensinskatt, koldioxidskatt, tobaksskatt och andra indirekta skatter ökat.
Det är ett demokratiproblem. Både för att det minskar insynen i skattesystemet men också för att konsumtionsvalen blir snävare när ”fel” beteende beskattas.
Taktiskt har det varit ett smart drag av Alliansen att sänka de synliga inkomstskatterna. Därmed kan de flesta själva se hur mycket de tjänat på regeringens politik. Den strategin har fungerat.
Cirka 43 procent av Sveriges invånare är förvärvsarbetande. 44 procent anser att politiken de senaste fyra åren har gett dem mer pengar i plånboken. En slump? Knappast.
Samtidigt kan den långsiktiga trenden, att skatteökningar sker genom indirekta skatter medan sänkningar görs i de synliga, inte fortsätta.
Flera av de indirekta skatterna är i själva sin konstruktion tillfälliga. Tobaksskatten ska få oss att använda mindre tobak, bensinskatten ska stimulera nya bränslen, koldioxidskatten ska uppmuntra övergången till ett hållbart samhälle. Man skatteväxlar genom att minska beskattningen på arbete och öka skatten på oönskat beteende. Men om målet lyckas, om det oönskade beteendet minskar, så eroderas statsfinanserna.
Dessutom, någonstans måste en gräns dras för statens inblandning i människors privatliv. Punktskatter styr och begränsar våra konsumtionsval. De får endast användas när konsumtionen har stora negativa effekter även för andra. Så är det inte idag.
Istället används punktskatterna som en tillförlitlig kassako.
Skatter som inte syns
Igår, den 20 juli, inföll skattefridagen. Det är föreningen Skattebetalarna som varje år undersöker hur mycket skatt en vanlig inkomsttagare tvingas betala, för att därefter räkna ut hur många dagar denne måste arbeta innan hela årets skatt är intjänad. I år är skattekvoten cirka 54,7 procent. Det innebär att alla inkomster fram till igår har gått direkt till staten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!