Skelett och speciella hantverk väcker frågor i Oppeby

Ett kranium och delar av ett skelett har hittats vid utgrävningen av vikingagravarna i Oppeby. Högst oväntat, förklarar projektledaren Johan Runer, som också lyfter fram flera intressanta upptäckter på platsen.

Petter Nyberg, arkeolog och osteolog på Sörmlands läns museum.

Petter Nyberg, arkeolog och osteolog på Sörmlands läns museum.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-04 22:11

Arbetet fortskrider vid utgrävningen av vikingagravarna i Oppeby i Nyköping. I slutet av förra veckan gjordes ett högintressant fynd – skelettdelar från en tidig Nyköpingsbo, i vad man tror är en kristen grav. Sammantaget bestod det av överarmsben, lårben, skenben och inte minst – ett kranium.

Det var mer än vad arkeologerna vågat hoppas på, förklarar arkeologen och projektledaren Johan Runer från Stockholms läns museum.

– Det var väldigt oväntat att vi hittade ett skelett som är så pass bevarat. Det beror på att den här graven har varit igenfylld med ett annat material än sand. Exakt vad vet jag inte, men någon form av mer organisk jord.

Arkeologkollegan Petter Nyberg, som har specialiserat sig i osteologi (läran om ben), flikar in:

– Det har varit väldigt mycket genomstrilande sand här annars, och vatten gör ju att allt organiskt dräneras ut. Till slut blir det ingenting kvar.

Anledningen till att man tror att det är en kristen grav har att göra med att kroppen inte har kremerats – kremationer tyder vanligtvis på en hednisk trosuppfattning.

[fakta nr="1"]

I nuläget är det svårt att säga något annat om den individ som man funnit. Nyberg vågar sig ändå på en gissning.

– Sannolikt så tror jag det är en vuxen person, utifrån det lilla jag har sett från de olika ledytorna. De växer ju fast vid olika tillfällen i livet, säger han.

Närmare ålders- och könsbestämmelser kräver en mer ingående analys av kraniet, bland annat via tandslitage och formen på kraniet – förutsatt att kvalitén av kraniet är tillräckligt bra, förklarar Nyberg. Det får tiden utvisa.

Skelettdelarna är långt ifrån det enda som arkeologerna har hittat. Flera andra spännande föremål har grävts fram. Särskilt intressant är den anmärkningsvärt välbevarade keramik som påträffats – av en typ som inte har sitt ursprung i Sverige.

– Vi har fått upp två kompletta krukor. De har stått i brandgravar (där kroppen har kremerats, reds. anm.). Det som är speciellt är att keramiken är så kallad Östersjökeramik, vilket är keramik gjord i en slavisk tradition, säger Runer, och tillägger:

– Den svenska, inhemska keramiken är ganska enkel, helt odekorerad och lite ful. Den slaviska keramiken är däremot ofta rikt dekorerad. Det är högklassig keramik.

Hur krukorna har hamnat på gravfältet i Oppeby är än så länge ett mysterium. Bland de övriga fynden syns bland annat en blå glaspärla, förmodligen del av en dräkt, två spännen, knivar, kistspikar, med mera.

Under onsdagen bjuder arkeologerna in till en allmän visning av utgrävningen, med start 18.00. Visningen är gratis.

Utgrävningen i Oppeby

Platsen är en gammal gravplats från vikingatiden, uppskattningsvis från 900-1000-talet. Ligger i närheten av det gamla mejeriet. Området är känt för sin rika förekomst av fornminnen och runstenar.

Utgrävningen görs av arkeologer från Stockholms läns museum.

Påbörjades 24 april och pågår fram till 9 juni. Kan komma att förlängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om