För detta handlar om Nyköpings framtid, inklusive den tredjedel av kommuninvånarna som bor utanför tätorten. En underpresterande skola lockar ingen, varken till Arnö eller Tystberga.
Tjänstemannaförslaget innebär stora förändringar för elever i såväl landsbygd som tätort. Ett antal intresseorganisationer på landsbygden har mobiliserat – och levererat en alternativ utredning som ifrågasätter om färre skolor ger bättre kunskaper.
Centerpartiet säger nu att det delar ett antal av dessa slutsatser, vilket torde skapa visst rabalder inom Alliansen.Utbildningskvaliteten i Nyköpings skolor är för låg. Därför måste man vara redo att vända på varje sten. Även sådana som är jobbiga att ta i. En försvårande faktor är att det saknas prislappar på förändringsförslagen.
Centern vill värna närhetsprincipen. Små barn kan behöva mindre enheter. En god utgångspunkt, oavsett geografisk hemvist. Stora skolor kan ju ha mindre undervisningsgrupper, exempelvis.
Tjänstemannautredningen har granskat skolornas, inte orternas förutsättningar. Alternativutredningen uppmanar politikerna att vidga perspektivet. Varje ort och varje skola har specifika möjligheter och svårigheter. Skolan ingår i lokalsamhället, men kan aldrig rädda det.
Eftersom kvalitetsproblemen är så tydliga, måste själva verksamheten nagelfaras lika hårt som lokalbehoven. Här krävs tydligare besked och förslag på åtgärder.
Den processen måste dock alltid ha kvalitetskraven i centrum – samt att få bästa möjliga resultat för pengarna. Det går inte att klaga på hög skatt om man inte samtidigt kräver kostnadseffektivitet. Om den kommunala skolan inte är attraktiv, då väljer elever och föräldrar en friskola – och/eller en annan ort. Kraven på grundskolan måste alltså vara glasklara från politikens sida, annars blir beställare/utförare-modellen bara en kuliss.
Samtidigt lär strukturella förändringar likväl krävas. Var och hur kan diskuteras. Men det finns en gräns för hur många elever som kan bära en skola eller en årskurs. En annan viktig faktor är behovet att motverka segregation.
Skolan i Gnesta kommun har gått igenom ett snarlikt stålbad, som handlade om kostnadseffektivitet och kunskapskvalitet. Ett antal femte- och sjätteklassare fick då börja att åka buss. Men närhetsprincipen värnades för de mindre barnen.
Nu befinner sig Nyköping i samma läge. Grundskolan i Nyköping måste vässas till en utbildning med hög kvalitet.
Detta är A och O.