Dagens Nyheter (27/12) har räknat på ett fiktivt fall med en familj med en löneinkomst på 300 000 kronor/år som kombineras med bostadsbidrag och underhållsstöd utöver studiebidrag och barnbidrag för två barn. Om ett av barnen är myndigt, skolkar och bestraffas med indraget studiestöd, får det konsekvenser för hela hushållet.
När studiestödet inte längre betalas ut så faller andra stöd också bort, som flerbarnstillägg och bostadsbidrag, underhållsstödet halveras. Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (FP) tycker inte att det är rimligt att en hel familj drabbas, men hon vill samtidigt understryka att det är familjens ansvar att barnet infinner sig i skolan. Exakt vad som i ministerns ögon är en ”rimlig” effekt av sanktioner mot skolk säger hon ingenting om.
I möjligaste mån ska den effekten vara personlig, inte kollektiv. Den som inte studerar kan inte få studiemedel. Den som är myndig har ansvar för sin egen skolgång. Föräldrars möjligheter att påverka myndiga tonåringar är begränsade. Även när 18-åringen bor hos en förälder och ingår i familjeekonomin. Effekterna på underhållsstödet vid indraget studiebidrag bör därför synas noggrant så att ett myndigt syskons agerande inte slår hårt mot minderåriga.
Bortom bidragsberäkningarna är huvudproblemet är ofta ett annat. Många, om än inte alla, som hamnar i skolkets utanförskap har sköra och problematiska livssituationer, med fler komplikationer än det ekonomiska. Tanken med en skarp markering från samhällets sida är att uppmärksamma en individ som håller på att allvarligt försämra sina chanser i livet. Ekonomiska sanktioner kan då inte stå ensamma – och förlorar kraft om de blir långvariga.
Om skola och sociala myndigheter menar allvar med att bistå och inte bara bestraffa, måste ett indraget studiestöd följas av andra åtgärder för att säkra individens väg tillbaka till en acceptabel skolgång.
Den som skolkar kan i vissa situationer skada flera genom att bidragen till det gemensamma hemmet minskar. Men den skada som skolkaren i förlängningen åsamkar sig själv, riskerar att bli både större och mer dyrköpt än så.
Skolk i Bidragssverige ger bitter eftersmak
Den som går i skolan är skyldig att vara där – om inte sjukdom eller annat så förhindrar. Omfattande frånvaro utan giltig anledning ska ge konsekvenser. För den som går i gymnasiet blir följden indraget studiestöd. Den som inte tar ansvar bör få bära konsekvenserna personligen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!