Det har säkert delvis sin grund i det som EU-kommissionären Margot Wallström påpekade för en tid sedan; att Alliansen gör ett bättre jobb inom unionen och använder dess möjligheter på ett mer engagerat sätt. Det spelar garanterat också in att den sittande regeringen inte använder EU som ett slagträ för att dölja egna misslyckanden.
Detta hade ju annars regeringen Göran Persson både lust och ohejdad vana att göra. Oppositionen för den traditionen vidare.
Vården kommer att utarmas om svenskar ska få rätt att söka vård i andra länder, dundrar Vänsterns Lars Ohly. Vårdköernas försvarare står på barrikaden. Han kallar det god demokrati om en patient inte ges något annat val än att vänta på behandling i Sverige, även om en snabb och bra vård bara är en Ryanair-resa bort. Det är avslöjande. Politbyråsocialisten poserar stolt vid en vårdens Berlinmur.
Den svenska modellen hotas av undergång, dundrar Socialdemokraterna. Det ska leda till lönedumpning och att utländska arbetstagare kommer till Sverige med egna kollektivavtal som skrivits under av LO:s motsvarigheter i våra grannländer.
Det finns inget underlag som hävdar att kollektivavtalsmodellen är hotad, kontrade statsminister Fredrik Reinfeldt (M): ”Hoten måste vara på riktigt. De får inte drivas fram som ett sätt att försöka mobilisera väljare att gå och rösta.”
Att som Socialdemokraterna, med tomma tunnor, vilja skrämma väljare till vallokalerna, urholkar tilltron till unionen och försvårar för framtida engagemang i de verkligt avgörande Europafrågorna.
I klimatfrågan är dock alla partier i princip för en mer offensiv EU-politik som överbryggar murar och nationella hinder för att nå ett mer övergripande mål. Eftersom Sverige har en med internationella mått väldigt offensiv hållning – ”den bästa politiken för klimat och energi” sammantaget i världen som Centerledaren Maud Olofsson sade när hon försvarade den i en duell med Miljöpartiets Peter Eriksson – utgår också debatten från ett läge där Sverige redan i högsta grad är med och påverkar.
Klimatdebatten har fotfäste i något mer än svenska förhållanden och fokuserar på hur man på bästa sätt kan använda den verktygslåda som Europasamarbetet bidrar med.
Skräckpropagandan skadar EU-valet
EU-parlamentsvalet har av tradition oftast urartat till en tävling i EU-pessimism. I ivern att vinna röster har nästan samtliga partier till slut hamnat i en roll där nästan allt handlar om att vinna missnöjesröster. Den tiden kan nu vara förbi.I den här valrörelsen verkar det snarare bli blockskiljande. Alliansen söker väljarnas stöd för respektive partis Europapolitik. Oppositionen vill få missnöjesväljarna att rösta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!