Skriver bok om Suezkrisen
Bakom sig har han ett rikt och varierat liv. Framför sig ser han bara stimulerande uppgifter trots att han redan hunnit bli 69 år.
Det var en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om. Det var ju krig då, förklarar han.
När han kom tillbaka drev han ett åkeri i närmare 20 år. På fritiden åkte han speedway i slutet av 40-talet och början av 50-talet. Där tävlade han i fyra år för Smederna i allsvenskan.
Jag har också skrivit om speedway för Idrottsbladet under lång tid, berättar Olle Brennius.
De sista 15 åren som yrkesaktiv körde han buss åt Näckrosbuss som det hette på den tiden. Men det var efter pensionen som han fick tid att återvända till hav och skärgård. Han fick även tid att skriva en bok om sina upplevelser under Suez-krisen.
Jag förde en noggrann dagbok under den tiden. Boken skall bli klar till den 17 september, lagom till 40-årsdagen då FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom. Jag var med och skyldrade gevär den gången. Boken kom till för att hedra hans minne, förklarar Olle Brennius.
Men nu har han engagerat sig i Fiskebåtens vänner i Oxelösund och speciellt i projektet Vårt Maritima Arv som föreningen driver i samarbete med kommunen. Här får elever som haft det svårt i skolan en möjlighet att komma tillbaka och klara sin examen.
Ungdomsprojektet är en viktig del. Vi har nu tagit hand om fyra ungdomar och fått se ett fantastiskt reslutat. Det är stimulerande att arbeta med ungdomar och se hur vi kan överföra gammal kunskap till dem så att kunskapen kan leva vidare, påpekar han.
Olle Brennius, som är kassör för både föreningen och projektet, har kunnat glädja sig åt pengar från Arvsfonden, Skandia och Ulf Lundahls fond på sammanlagt 680 000 kronor. Just nu har man fem båtar att arbeta med. Den här insatsen gör att kommunen sparar stora belopp varje dag som man inte behöver skicka bort elever.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!