Skuldbelägg inte tonåringars sexualitet

Övrigt2009-04-17 16:44
Vad säger lagen, vad säger moralen? När advokaten Leif Silbersky under en kort period testade programledarrollen inledde han varje avsnitt av sitt program med en retorisk fråga. Silberskys insats som programledare är ingen större stund i tv-historien. Däremot finns det med jämna mellanrum anledning att fundera på hans frågeställning.
Lag och moral är inte liktydigt. Tvärtom är det när lagstiftarnas moral styr över lagen som till diktaturer uppstår. Samtidigt är distinktionen inte oproblematisk. När moralen kräver att någon bryter mot lagen gör den enskilda individen ett lagbrott. Vilket i sin tur kan vara omoraliskt.
Begreppen är alltså svåra att bena ut. När vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand, vid en diskussion om sexuallagstiftningen med ungdomsmottagningarna i Gävleborg, menade att det är medhjälp till sexbrott att skriva ut p-piller till tjejer under 15 år gjorde han sin tolkning strikt utifrån lagboken.
Ur ett moraliskt perspektiv är frågan om ungdomsmottagningarna ska ha rätt att skriva ut p-piller till tonårstjejer, som enligt lagen är för unga för att ha sex, inte lika klar som Hammarstrands lagbok. Verkligheten är betydligt svårare att tolka än paragrafer. Särskilt när verkligheten rör unga och deras sexliv.
Mikael Hammarstrands strikta tolkning av vad som är medhjälp till ett sexbrott har, som väntat, mött hård kritik. Till kritikerna hör bland annat Socialstyrelsen. Thomas Tengenfeldt, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavledning, menar i en kommentar att det är viktigare att förhindra oönskade graviditeter hos tonåringar än att förhindra deras sexdebut (SvD 17/4).
Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund går ännu längre och kallar Hammarstrands uttalande för absurt. Bedömningen av vem som bör använda, eller inte använda, p-piller bör enligt henne ske från fall till fall. I det arbetet har naturligtvis barnmorskor den bästa kompetensen.
Därmed inte sagt att det ska vara enkelt att skriva ut p-piller till tjejer under 15 år. Tonåringar som är sexuellt aktiva löper en större risk att utsättas för övergrepp. Förövaren är inte sällan en äldre pojkvän. Både Socialstyrelsen och andra samhällsinstanser bör därför fortsätta att informera om riskerna med en för tidig sexdebut.
Men dialogen måste vara hjälpande och stödjande. Genom att peka ut barnmorskor som medskyldiga till brott skuldbelägger Mikael Hammarstrand unga tjejers sexliv. Skuld är knappast rätt sätt att få dem att ta makten över sina egna kroppar. Tvärtom riskerar offermentaliteten att skapa just offer. Det om något vore moraliskt förkastligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om