Skyll inte på filbytarna

Övrigt2005-11-18 17:01
!Musik och filmbranschen vill gärna framställa Sverige som ett stort skurkaktigt fildelarnäste, där en massa snåla ungdomar på sikt föröder alla möjligheter för artister och andra att försörja sig. Det är lätt att tro på eftersom det inte är särskilt svårt att ladda ned musik från nätet, för den som har snabb uppkoppling, intresse och tid.
Men det tål att tas med en nypa salt. Raset i skivförsäljningen handlar inte alls så mycket om att människor byter musikfiler gratis med varandra, som branschen vill göra gällande. Det konstateras i ett färskt forskningsprojekt, där bland andra forskare från KTH och Uppsala universitet medverkat. Skivbranschens kris beror snarare på att den har klara svårigheter att anpassa sig till den nya digitala utvecklingen, det är i alla fall slutsatsen i forskningsprojektet Music Lessons. Dessutom visar det sig att just filbytare ofta är musikbranschens bästa kunder. De köper mer musik och film än de som aldrig använder internet för att byta musikfiler med varandra.

Fildelningen är nog bara en del av problemet, inte den tyngst vägande faktorn. Problemet för branschen är att klara av att skydda den ekonomiska upphovsrätten till musik, böcker och filmer, utan att halka ned i ett läge där branschen egenmäktigt bestämmer hur stora de ekonomiska marginalerna ska vara.
Teknikutvecklingen medverkar till en sund prispress på musik och på film. Det är lättare att få tag på och enklare att hantera jämfört med skivindustrins toppår, när allt som fanns var dyra cd-skivor, vinylskivor och kassettband. I Sverige kan priset bli betydligt lägre, inte minst om man jämfört med priserna i USA.
Det finns flera vägar att gå. Musikförsäljning via månadsavgifter har en intressant potential, där kunden får ladda ned hur mycket som helst under en månad till en fast kostnad. Det ger mindre marginaler för branschen, men artister och andra får fortfarande betalt för sina verk. Det ger mer köpt musik. Hellre det än att ha så höga priser att många hellre krånglar med att byta musik med varandra.
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om