Slå inte hål i taket när det är regn i luften

Övrigt2005-08-08 17:35
För att få behålla makten ser regeringen Persson inte längre utgiftstaket som heligt. När det drar ihop sig till valrörelse är inget valfläsk för svårsmält. Även om det kan tänkas att såväl Göran Persson den som är satt i skuld är inte fri som förre finansministern Bosse Ringholm säkert behöver tugga lite extra.
Ekonomiska experter varnar för konsekvenserna av att spräcka utgiftstaket för att få ihop en valbudget. Ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som var regeringens egen EMU-utredare, konstaterar att regeringen riskerar stora räntehöjningar eftersom utgiftstaket utgör hörnstenen i den svenska finanspolitiken. Han varnar för att skapa ytterligare underskott. Att slå hål i taket är ingen bra taktik för den som behöver klara både regn och rusk. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är lika kritisk som Calmfors och påpekar att det ingår i en regerings uppdrag att föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Den enda som ler lyckligt är Lars Ohly, vänsterledaren kommunisten, vilket säger det mesta.

Men Perssons positionering tyder på att regeringen inte anser sig kunna ge förutsättningar för att skapa nya jobb utanför den offentliga sektorn. Några satsningar på den privata sektorn utlovas inte. Den pressade regeringen Persson lämnar walk over på den borgerliga Alliansens hemmaplan. Utan nya jobb i den privata sektorn, utan en politik som stimulerar privata företag och entreprenörer att anställa, väntar idel bekymmer i framtida statsfinanser. Det är oppositionen som har förslagen på sänkt skatt för förvärvsarbetande låg- och medelinkomsttagare, för hushållsnära tjänster och minskat regelkrångel för företagen.
Oförmågan att skapa nya jobb är tydligen den kvarnsten som väger allra tyngst kring halsen för regeringen. Med hjälp av en ordentlig offentlig utgiftsökning tänker sig Göran Persson därför se till att arbetslöshetsstatistiken förändras i rätt riktning under 2006.
Taktiken känns igen, men det kan visa sig bli det mest dyrköpta valfläsket hittills. Ramverket kring budgetpolitiken sätts på spel. Utgiftstaket som varit kärnan i statsfinanserna sedan socialdemokraterna fick hjälp av centerpartiet med budgetsaneringen i mitten på 90-talet, behöver inte hållas. Låt det spricka, säger statsministern och böjer sig för LO:s kravmaskineri.
Men det finns inget som säger att dessa jobb eller dessa ekonomiska tillskott till de offentliga arbetsgivarna blir annat än tillfälliga. Å andra sidan är det bara ett drygt år fram till valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om