Slängd frukt blir lyxjuice i Nyköping – får en hållbarhet på sex månader

Nästan varje vecka måste livsmedelsbutiker slänga grönsaker och frukt som är osäljbar. För att komma till rätta med matsvinnet har en stormarknad och ett café i Nyköping börjat samarbeta. – Från frukter som är på gränsen, till juice med en hållbarhet på sex månader. Det är nästan magiskt, säger Cecilia Ekberg, ägare av Hellmans café.

Delar av dagens skörd av matsvinn som snart ska till musteriet.– Det var sju lådor i dag. Det är rekord, säger Cecilia Ekberg glatt, som normalt sett inte tycker matsvinn är vare sig roligt eller bra.

Delar av dagens skörd av matsvinn som snart ska till musteriet.– Det var sju lådor i dag. Det är rekord, säger Cecilia Ekberg glatt, som normalt sett inte tycker matsvinn är vare sig roligt eller bra.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-04-26 06:00

– Nu kom du lägligt, säger Cecilia Ekberg.

Hon har precis lastat ut lådor med frukt och grönsaker. Tre av lådorna står på ett av caféets bord. I kartongerna ligger bland annat äpplen, citrusfrukter och vindruvor. Vissa av vindruvorna har möglat men äpplena ser ut att vara i bättre form.

Det frukterna har gemensamt är att de knappast skulle köpas in för fotografering i reklambranschen - i alla fall inte till de konservativa byråerna.

För Cecilia Ekberg är frukterna - bortsett från slitet att hämta lådorna - lite av hennes favoritlivsmedel. Det är enklare att förstå när hon tar fram en juiceflaska.

– Vi vill att det ska vara en exklusiv vara med ren frukt och noll tillsatser

Caféet har en tradition av att försöka tänka klimatsmart och är kravmärkta, enligt Ekberg.

– Redan vid starten 1991 så fanns det kompost och återvinning. Så det här är ingen ny fråga, säger hon.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Vi fick lite ny energi av restabudsåret och blev inspirerade. Vi har nog inte riktigt haft tid att på det här sättet göra en helt ny produkt.

Mycket av jobbet görs dock vid Stenbro musteri där de dåliga frukterna gallras ut, mustas och sedan kommer tillbaka i glasflaskor.

– Det är kul för vi vet aldrig hur det kommer smaka men äpple och päron är lite av basen.

Etiketterna sitter på lite olika höjd, färgen och smaken på juicen varierar men priset är detsamma - och högt satt.

– Vi vill att det ska vara en exklusiv vara med ren frukt och noll tillsatser, säger hon.

Att hållbarheten är sex månader handlar om att råmusten pastöriseras och syrahalten hålls tillräckligt hög.

– Vi behöver därför alltid citrusfrukter, säger hon.

Hon ser ingen risk med att juicen ska bli dålig eller smaka illa.

– Först funderade vi på att göra det själva men det känns skönt att musteriet gör det här åt oss professionellt. Dessutom kan vi göra lite större mängder.

Eftersom matsvinnet är olika varje vecka finns det dock inga givna volymer eller datum när musten ska vara klar. Fyra gånger har det blivit sedan starten i mars och mellan 50 till 100 flaskor har producerats per tillfälle.

– Det här är ingen fabrik utan ett samarbetsprojekt som vi inte tjänar så mycket pengar på. Mer än härlig grej, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om