Släpp in klassmorfar
Men i Nyköping sätter sig facket på tvären och sätter stopp för att sex personer som har gjort praktik i kommunens skolor får anställning. Det går ut över våra medlemmar, hävdar AnneCatrine Fornedal, ordförande i kommunal Sörmland, i fredagens Södermanlands Nyheter.
Kommunals beslut är en demonstration av fackets makt snarare än ett agerande i medlemmarnas intresse.
Syftet med klassmorfäder är att få in fler vuxna i skolan. Forskare vid Stockholms universitet som har studerat verksamheten är överens om att männen, som numera är sällsynta i skolan, har en lugnande effekt på undervisning, kan fungera som ett stöd för eleverna och förhindra att det uppstår bråk. Det gör att männen i sin tur känner sig uppskattade och att de, som forskarna uttrycker det, har fått ett rikare liv.
En klassmorfar rekryteras av arbetsförmedlingen och får gå igenom en termins utbildning och praktik innan de stiger in i ett klassrum. Skolan är arbetsgivare men får 85 procent av lönekostnaden i ett statligt stöd.
Idén är genial och gör alla till vinnare: Skolan kan ta till vara en värdefull resurs bland män som redan får sin försörjning av samhället. Eleverna får en lugnare skolmiljö och lärare och annan personal får mer tid över för undervisning och andra insatser. Hur kan det uppröra facket?
Kommunals sektion i Nyköping är skyldig en förklaring till varför det går bra att anställa klassmorfäder i Eskilstuna, Oxelösund och Gnesta, men inte i Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!