Just nu uppmärksammas detta i en artikelserie i Svenska Dagbladet. Matbutikerna utpekas som den stora boven. Det är där som de stora lassen av gammal mat körs ut. Samtidigt är det lilla slöseriet minst lika viktigt. Varje vecka slänger ett genomsnittligt hushåll 4,8 kilo matavfall. Studier från bland annat Bromma har visat att mer än hälften slängs i onödan.
Utslaget på landets 3,8 miljoner hushåll blir det över niotusen ton mat. I veckan.
Då är dessutom matbutikernas slöseri också ett resultat av att vi som konsumenter är onödigt petiga. Några dagar före sista bäst före-datum blir de flesta produkter osäljbara, även sådant som många gånger konsumeras samma dag. Minst skrynklighet, oönskad mjukhet eller märklig färg på frukt och grönt gör att de faller bort.
Det är lätt att förstå petigheten, man vill inte gärna få hem mat som snabbt kan bli dålig. Men jakten på de fräschaste grönsakerna och den hållbaraste mjölken gör att fullt duglig mat kastas på soptippen. Väl hemma slängs mycket mat när bäst före-datumet gått ut, trots att det är en rekommendation med stor säkerhetsmarginal.
Problemet ligger till stor del på individnivå.
Ändå finns det saker som butikerna kan göra. Bättre inköpsrutiner och större användning av förpackningar som håller maten fräsch skulle minska svinnet.
Upplysande information på varorna skulle också hjälpa till, exempelvis om hur hållbarheten kan förlängas, hur man märker att en vara är dålig eller vad man kan göra med mat som håller på att gå ut. Tyvärr brister dessa kunskaper ofta, speciellt i den yngre generationen.
Politiskt pågår det just nu ett arbete för att kartlägga matsvinnet i butikerna och utreda hur det kan minska. Det kommer troligen göra att slöseriet minskar något, inte minst för att det sätter fokus på problemet.
Samtidigt finns det gränser för vad politiken kan åstadkomma. Det stora grundproblemet, att fullt ätlig mat inte går att sälja, är något som varken butiker eller politiker kan ändra på. Inte heller går det att lagstifta bort att vi slänger onödigt mycket mat i soptunnan.
I slutändan är det ett personligt ansvar.
Slöseriet i matbutikerna
EVarje år slänger matbutikerna tusentals ton kött på soptippen, tillsammans med ytterligare ton av grönsaker, mjölkprodukter och frukt. Exakt hur mycket som går till spillo är det ingen som vet. Tidigare undersökningar har uppskattat att så mycket som 25 procent av all mat kasseras, från grossist till konsument.Det är ett oerhört slöseri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!