Carin Jämtin beskriver framför allt riskerna, som hon ser dem, med att ägare till friskolor struntar i elevernas utbildning för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt. 2007 delades 84 miljoner kronor ut till de svenska friskolornas ägare, samtidigt som var tionde elev gick ur högstadiet utan att ha fått gymnasiebehörighet. Aktieutdelningen borde ha gått till mer stödundervisning enligt Jämtin. Om det vore så att friskolornas resultat var sämre än de kommunala skolornas så hade Jämtin haft någonting att bygga sitt resonemang på. I verkligheten är förhållandet det omvända: elever som går i friskolor har bättre kunskaper än elever som går i kommunala skolor.
I Skolverkets rapport Mer kunskap för pengarna, den som under en kort period efter publiceringen för ett par år sedan drogs tillbaka efter kritik från dåvarande socialdemokratiske skolministern Ibrahim Baylan, kom fram till att friskolorna drevs effektivare än kommunala skolor. Med mindre resurser lyckades friskolorna alltså lära ut mer till eleverna än vad de kommunala skolorna förmådde. Liknande resultat framkom 2007 i forskningsantologin Friskolorna och framtiden, utgiven av Institutet för framtidsstudier i Stockholm.
Om man för ett ögonblick antar att Carin Jämtins förslag blir verklighet kommer en av två saker att hända. Antingen kommer det bli som Jämtin hoppas: de pengar som tidigare delades ut till aktieägarna kommer i stället användas för att förbättra verksamheten. Fler lärare eller bättre mat exempelvis. Det andra alternativet är att vinsterna minskar och att verksamheten blir mindre effektiv.
Med tanke på att de kommunala skolorna har samma ekonomiska ramar som friskolorna så är det konstigt att de kommunala skolorna inte konkurrerar ut friskolorna. Eftersom friskolorna betalar ut vinst till ägarna har ju de kommunala skolorna mer resurser i verksamheten och borde då ha mycket högre kvalitet. Eller så kan det vara så att möjligheten att göra vinst är en drivkraft att effektivisera verksamheten. Utan vinstmöjligheten minskar drivkraften och kvaliteten blir lidande. Det vore bra om Jämtins förslag inte blir verklighet, så att elever får bättre möjligheter att lära sig viktiga saker, som ekonomi.
Slöseriet, inte vinsterna, är problemet
Är det fel att skattemedel hamnar i privata kapitalisters fickor? Utan att fundera så är det lätt att hålla med. Det är ur den första tanken som Carin Jämtin, oppositionsborgarråd i Stockholm och ledamot av Socialdemokraternas partistyrelse, får sina tankar och föreslår en lag om vinstbegränsning inom den privat drivna välfärden. Det är ett populistiskt och illa genomtänkt förslag som hon framförde på debattsidan i Dagens Nyheter i går.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!