Nu är alla valdistrikt i Gnesta kontrollräknade av länsstyrelsen. Valresultatet är fortfarande preliminärt, men mandatfördelningen som innebär att Socialdemokraterna och Moderaterna inte längre har majoritet i kommunfullmäktige ser ut att stå sig.
Enligt kommunalrådet Johan Rocklind var S bara sju röster ifrån ytterligare en stol i fullmäktige. När poströsterna räknades förra veckan knep SD ett mandat från M. Enligt det preliminära resultatet behåller SD den stolen med fem rösters marginal (enligt Valmyndighetens valsimulator). Att varje enskild röst har stor betydelse i en liten kommun som Gnesta är svårt att säga emot.
Att styret av en kommun avgörs på ett par röster är ganska sällsynt, men att enskilda mandat hänger på få röster är relativt vanligt. Det menar David Karlsson, docent på Göteborgs universitet och expert på politisk representation.
– I de allra flesta fall spelar en persons röst ingen roll. Det är den kollektiva handlingen som har betydelse. Däremot är det belagt att valdeltagandet ökar om väljarna är medvetna om att det är jämt inför valet.
På det lokala planet görs det dock sällan opinionsundersökningar, bortsett från storstäderna, menar David Karlsson.
Innebär små marginaler några demokratiska problem? Blir systemet mer sårbart?
– Nej, om väljarna inte på förhand kan veta att det är så jämt så är det inte några risker. Men om man vet att små skillnader påverkar, ökar möjligen incitamenten för otillbörliga metoder och valfusk på marginalen.
Årets valresultat blev väldigt jämt både i riksdagen och i till exempel Nyköpings kommunalval. Det är lätt att känna att val ofta blir jämna och avgörs med någon enstaka procent mellan två block eller kandidater, både i Sverige och internationellt.
Det finns dock en förklaring, enligt David Karlsson. När ett val domineras av en ideologisk dimension, som vänster/höger i Sverige, placerar sig blocken närmare mitten för att attrahera "medianväljaren". Därför slutar det ofta med ett resultat nära 50/50.
– Denna teori kompliceras, men funkar även om en tredje part, till exempel SD, står vid sidan av denna blockkamp.
Att jordskredssegrar i politiken är så ovanliga beror också på att det inte bara kräver att den ena sidan vinner stort, utan även att den andra sidan kollapsar, menar David Karlsson.