Smådjuren ska avslöja hur havet mår

10 000 små bottenlevande djur ska berätta hur drabbat havet är av övergödning längs den sörmländska kusten. Det ser sämre ut i den västra delen av skärgården än i den östra, säger Hans Cederwall, forskare.

Övrigt2006-09-28 23:29
I maj och juni påbörjades den unika undersökningen av havsbotten från Tullgarnsviken i norr till Marsviken i söder. Under några veckor samlade forskarna från Stockholms universitet in bottenprover som hämtades med en särskild skopa och sedan sköljdes av.

Kvar blev totalt 10 000 små bottenlevande djur maskar, musslor och kräftdjur som konserverades i formalin.
Nu håller vi på att gå igenom de prover som togs. Vi räknar igenom hur många djur det finns av varje art och väger dem sedan för att få totala vikten, biomassan.
Biomassan är intressant eftersom första tecknet på övergödning är att biomassan ökar, säger Hans Cederwall.
Undersökningen görs på uppdrag av länsstyrelsen. Syftet är att ta reda på vilka arter som lever på botten om vattnet är påverkat av övergödning.
Preliminärt visar det sig att havet vid Askö-Hartsö-Ringsö-Enskär är mindre påverkat av övergödning än vad vattnet vid Nyköping-Oxelösund är.
Utanför Nyköping-Oxelösund hittade vi gott om exemplar av den invandrade amerikanska havsborstmasken. Den anses vara tålig mot föroreningar. Vi hittade också fjädermygglarver, det tyder också på ett eutrofierat tillstånd, säger Hans Cederwall, forskare vid systemekologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Resultaten tyder också på att vattnet gradvis blir sämre ned mot Nyköping-Oxelösund, det finns ingen skarp gräns.
Det man preliminärt kan säga är att det beror på ett stort utflöde av näringsämnen från Nyköpingsån, Svärtaån och Kilaån. Norrut är det bara Trosaån som bidrar med näringsämnen. Men samtidigt beror det också på hur mycket av bottenvattnet i havet som väller upp, det innehåller mycket näring, säger Sofi Nordfelt, biolog på länsstyrelsen.
Hur ska resultaten användas?
Det blir en bedömning av tillståndet, och ett sätt att peka ut var problemen finns. Det kan vara nödvändigt att minska näringstillförseln via åarna genom att stoppa utläckaget från enskilda avlopp och jordbruk.
Den 15 december ska forskarnas rapport vara klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om