Smådriftsfördelar kan vässa skolan

Stordrift har sina fördelar. Men det är inte alltid rätt. Det är inte alltid det ­bästa.
Utbildningsnämndens ordförande Torbjörn Olsson (C) sätter fingret på något intressant när han argumenterar för ett tänkande som går på tvärs med den ­traditionella stordriftsanalysen.

Övrigt2010-03-05 05:00

Valet mellan drift i stor enhet eller i mindre beror på situation och förväntningar. Smådrift kan göra stor nytta ibland.
I Nyköping tassar politikerna likt katten kring het gröt i frågan om grundskolans framtida organisation. Ingen vill säga för mycket och tvingas backa i nästa andetag. Men Centerpartiets Annika Karlsson har sagt att ”närhetsprincipen ska gälla” för små barn (SN 28/1).
Problemet i partikollegan Torbjörn Olssons fall är att han som politiskt ansvarig för gymnasiefrågorna i kommunen, formellt sett bör hålla sig utanför det som ligger på Allianskollegan Veronica Anderssons (KD) bord. Att Erika Olsson, som är en av de drivande i kampen för att rädda Blomenbergska skolan, också är hans hustru gör inte balansgången enklare. Men likväl, när han får frågan av SN (4/3) om skolans framtid i Lästringe, har han en principiellt viktig poäng.
Stora skolor är inga självklara elevmagneter eller kvalitetsgaranter. Bra skolor kan ha olika egenskaper.
I dag är skolbarnen inte lika bundna till sin bostadsort som förr. Föräldrar väljer var deras barn ska gå i skola. Närheten är en faktor som spelar in. Tryggheten är en annan. Små grupper i undervisningen, skolmat, omgivning och kvaliteten på lokalerna är andra.
Men ingetdera är tillräckligt att argumentera för om man inte först har hög kvalitet i undervisningen. Det är där som skon klämmer i Nyköpings grundskolor. Resultaten måste bli bättre.
Jag är inte redo att skriva under på att små skolor levererar svagt presterande elever. Lika lite som jag tror att all stordrift är av ondo. Så enkelt är det inte. Det vore att ge lokalerna större värde än pedagogerna.
I hårdnande konkurrens med friskolor måste dock de kommunala skolorna se över sitt utbud. Försvinner eleverna så stängs skolan – oavsett om den ligger i stan eller på landet. Torbjörn Olsson pekar på behovet att finna samordningsmöjligheter för att stärka mindre skolenheter, men att det inte måste betyda att barn ska forslas runt. Det kan lika gärna vara lärare som verkar på flera platser.
Föräldrarna är mäktigare än skolan. Det är bra. Därmed måste varje skola anstränga sig extra för att få föräldrar och elever att känna tilltro till den undervisning som bedrivs. Annars kommer även den närmaste skolan att förlora elever – oavsett storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om