SN granskar den som har makt skrev tidningens chefredaktör Göran Carstorp i en krönika den 5 september, en dryg vecka före valet. Det är ett mantra som han brukar återkomma till lite då och då. Men hur ser verkligheten ut?
När jag slutade på SN bestämde jag mig för att inte kritisera tidningen på 10 år. Då skulle jag bara få höra att jag var en grinig gubbe (vilket jag kanske är) som tyckte att allt var bättre förr. Nu har det gått 15 år och med de reaktioner jag möter känner jag att jag på många läsares vägnar har en moralisk skyldighet att ta till orda.
På senare tid har jag mest ägnat mig åt Åkroken. Att det var mycket att gräva i (inte bara i fysisk mening) stod snart klart. I augusti förra året uppvaktade därför en grupp Åkroken-aktivister, jag var dock inte med, Göran Carstorp och pekade på ett antal saker som tidningen borde granska. Han tyckte i stället att de själva (!) kunde skriva det som insändare!
Mötet ledde ändå till att SN ännu en gång intervjuade KS-ordföranden Urban Granström (S) på hans egna villkor. Jag begärde då själv ut ekonomisk redovisning för Åkroken från kommunen. Något som borde ha varit en självklarhet för SN att göra långt tidigare. Det visade sig då – det fanns ingen ekonomisk redovisning! Först i mars i år efter påstötningar fick jag en sådan. I april skulle KS fatta beslut om nedskrivning av värdet på Åkroken. I samband med det tog jag kontakt med SN och då visade det sig att tidningen inte kände till den ekonomiska redovisningen över huvud taget – trots att den var offentlig handling. Och borde ha varit hett nyhetsstoff.
Den 4 april skickade jag över allt mitt material till SN och fick besked att jag skulle kontaktas följande vecka. Jag väntar fortfarande på den kontakten. Det var inte svårt att se att allt inte stämde i rapporten. Orimliga kostnader för bortforsling av schaktmassor och flyttning av det s k Mira-huset borde få vilken journalist som helst att lyfta på ögonbrynen. Men icke!
Det var ju viktigt att de här uppgifterna kom fram före valet, då ju Åkroken-frågan i grunden är politisk. Till syvende och sidst är det KS-ordföranden som har det yttersta ansvaret.
Till slut bestämde jag mig för att själv skriva ett debattinlägg i frågan. Det stod helt klart att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling (LOU), bland annat när det gällde bortkörning av massor. Därför tog jag upp den frågan, även om det sannolikt bara är toppen av ett isberg.
Jag anmälde också kommunen till Konkurrensverket med kopia till SN:s redaktion. Den var så underbyggd med fakta om brott mot LOU att det inte vore något problem att referera skrivelsen i en nyhetsartikel. Men icke! Nyhetsartikeln kom så småningom efter påstötningar – dock ett halvår senare än den borde. Och med ett ängsligt förbehåll att kommunen kanske inte gjort fel. Vid samtal med en av reportrarna var vi helt överens om att det fanns anledning att gå vidare med frågan. Han skulle ta upp saken med redaktionsledningen. Men där blev det tydligen stopp!
Det värsta är att det här inte är fråga om ett enstaka prioriteringsfel. Det är helt enkelt ett strukturfel. Nej, Göran! Södermanlands Nyheter granskar inte den som har makt. Vad du än påstår i dina stolta deklarationer.
Håkan Norén
f d samhällsreporter på SN
Svar: Det finns frågor i nyhetsströmmen som är så viktiga att vi på SN inte nöjer oss med att granska och sedan berätta vad vi får fram, utan att vi driver frågan ihärdigt för att hålla den på dagordningen. Det kan vara frågor som handlar om demokrati, mänskliga rättigheter eller förhållanden som är en förutsättning för att vi ska leva ett gott liv på våra orter här längs Sörmlandskusten.
Men vi ska alltid vara sakliga och ge våra läsare förutsättningar att själva bilda sig en uppfattning i de frågor vi behandlar. I de flesta fall nöjer vi oss med att berätta vad vi, genom vårt journalistiska arbete och genom tips från allmänheten, får fram. Vi berättar vad vi vet men spekulerar inte i onödan om sådant vi inte kan belägga. Det ligger också i sakens natur att vi inte alltid är av samma uppfattning som alla våra läsare.
Den politiska hanteringen av kvarteret Åkroken är av stort allmänintresse. Ingen SN-läsare kan ha missat att SN har uppmärksammat frågan åtskilliga gånger i stort uppslagna nyhetsreportage. Att det medborgerliga engagemanget i frågan är stort har också tydligt framkommit i SN.
Det finns säkert mer att berätta i ämnet och sista artikeln har inte publicerats i SN om detta. Men att driva kampanjjournalistik i frågan är inte aktuellt för oss.
Däremot står våra debattsidor, så som Håkan Norén berättar att vi erbjudit honom och kvarteret Åkrokens vänner, nu som tidigare, öppna för nya synpunkter i ämnet.
Göran Carstorp
chefredaktör och ansvarig utgivare