Snart är den politiska adeln ett minne blott

Övrigt2009-05-03 22:39
För en gångs skull har Kenneht Markström (SN, 25/9) avstått från de osakliga påhoppen på borgarna och tagit upp problemet med den politiska adeln. Många har numera politiken som yrke, de är skolade (till och med indoktrinerade) inom sitt parti har ingen arbetslivserfarenhet och kan inte sätta sig in i hur folk har det. Därför fattar de enligt K.M. felaktiga beslut.

Det ligger nog en del i det, även om de regerande politikerna har en jätteorganisation för kunskapsinhämtning och utredningar. I regeringskansliet arbetar ca 3500 personer. Kostnaderna för driften är nästan 6 miljarder (2005), dubbelt så mycket som när Persson tillträdde.
Motsvarande brist på erfarenheter kan väl sägas råda inom LO. De många orealistiska lagar och regler som man pressat (s) att genomföra visar att man har enbart golvets erfarenhet och inte förstår eller struntar i samhällskonsekvenserna på grund av brist på helhetsyn.

Det mest skandalösa med den politiska adeln är emellertid den kultur som har utvecklats inom (s) under det långa maktinnehavet. Politiska och statliga toppjobb har i stor utsträckning tillsatts på grund av släktskap, äktenskap, vänskap, parti- eller nätverkstillhörighet och inte på grund av förtjänst och skicklighet som grundlagen föreskriver. Mästare på detta har Göran Persson blivit genom sitt fräcka personliga, presidentlika maktutövande.

Anders Isaksson beskriver i sin bok Den politiska adeln Perssons systematiska matchning av Anitra Steen, hur (s) utnyttjat maktinnehavet för att skapa lojala myndighetschefer och hur släkt- och vänskapskultur även råder inom närstående organisationer och inom LO. Läs denna avslöjande bok!
Den 25/9 visade TV att alliansen kommer sätta stopp för det (s)-märkta rekryteringsförfarandet och införa ett helt nytt system med kravspecifikation, ansökan och offentlig utfrågning. Bra - eller hur Kenneht Markström?

Lars Einar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om