Oxelösund har en stor finsktalande befolkning och en avsevärd del av dem börjar bli äldre. Kommunen räknar med att det finns 350 oxelösundare med finsk bakgrund som har fyllt 70 år. Nu har vård- och omsorgsnämnden fattat beslut om att införa ett finsktalande hemtjänstteam. Dessutom ska en finsktalande avdelning för dementa skapas på ett särskilt boende.
– Det här ska införas första kvartalet 2018, antagligen vid månadsskiftet mars/april. Tjänstemännen har fått det på sitt bord. Arbetet är påbörjat, men det finns ett problem. Att få tag i finskspråkig personal. Det är svårt nog som det är att rekrytera undersköterskor, lägger vi på den här specialkompetensen blir det en ännu snävare grupp, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).
Något som kan drabba tvåspråkiga som blir dementa är att de tappar det språk som de lärt sig sist och enbart har kvar sitt modersmål. Det handlar också om att sverigefinländare ska ha möjligheten att bevara sitt språk och sin kultur. På en finskspråkig avdelning skulle det i högre grad kunna lyssnas på finsk musik och ses finsk tv samt fira högtider på finska.
– Det är inte bestämt om avdelningen ska finnas på Sjötången eller Björntorp. Sedan är det här förstås frivilligt. Vi har haft en medborgardialog och det är inte alla som har finska som modersmål som önskar att bo på en helt finsk avdelning. För en del är det tvärtom, att man vill träffa andra också, säger Fogel.
Finsktalande personal inom exempelvis hemtjänsten är dock ingen ovanlighet i Oxelösunds kommun, även om man nu behöver fokusera än mer på rekryteringen.
– Under en längre tid har det i rekryteringen av undersköterskor varit meriterande att ha finska som modersmål. Och i den medborgardialog vi haft har det också kommit fram att det gott och väl kan räcka med en viss kunskap i finska, det behöver inte nödvändigtvis vara som modersmål, säger Fogel.
Ett 30-tal kommuninvånare deltog i medborgardialogen. Vård- och omsorgsförvaltningen sammanfattar mötet:
"Det väsentligaste som lyftes fram var hur viktigt det är att ge äldre tillgång till både sitt språk och sin kultur. I dag lider många av ensamhet och språkförbistringar medför att isoleringen blir än mer påtaglig. Deltagarna i publiken påpekade också att sverigefinländarna i Oxelösund har drivit frågan om äldreomsorg på finska under lång tid och att det finns stora förhoppningar om att det snart blir verklighet".