Tisdagens häftiga snöfall bäddade in Trosa i ett tjockt snötäcke. Inte roligt att ta sig ut i, tycker en Trosabo, som uppmanar Trosa kommun att tänka på sina miljömål och skyndsamt även snöröja gång- och cykelbanor. "Att ta sig fram i dag har varit kaotiskt och jag kan inte tänka mig hur det kan vara om du är gammal eller handikappad", skriver Trosabon i en synpunkt till kommunen. Generellt får snöröjningen av gång- och cykelbanor denna vinter underkänt av Trosabon.
Men Trosas gatu- och parkingenjör Christoffer Ericsson tillbakavisar kritiken i sitt svar, med att huvudgator och gång- och cykelvägar har samma prioritet och att båda röjs först då en halv decimeter snö är uppnåtts. Hittills denna vinter har kommunen bara haft några få snöfall där plogning genomförts.
Policyn är att större vägar med kollektivtrafik och vägar med hög trafikbelastning och mycket genomfartstrafik ska vara åtgärdade inom sex timmar. Detsamma gäller för gång- och cykelvägar, medan lokalgator och parkeringar ska vara åtgärdade inom åtta timmar. Kompletterande plogning ska ha utförts inom 12 timmar. Vid ordentliga snöoväder kan dock snöröjning och sandning av hela kommunen komma att ta upp till 12 timmar – efter att snöfallet upphört.
Men efter att snö plogats bort kan det bli rejält halt. På Kalkbruksvägen i Vagnhärad var det glashalt under torsdagsmorgonen och en bil hamnade i diket. När det gäller halkbekämpning påbörjas det först efter att halka konstaterats vid inspektion. Halkbekämpning utförs i Trosa kommun med en blandning av sand, flis och salt. Saltning görs endast i undantagsfall av miljöskäl. Branta backar, korsningar, övergångsställen och busshållplatser prioriteras.