Snuskiga pengar är inget för oss svenskar

Övrigt2004-03-03 23:24
Direktörer som skor sig på försäkringstagares och mindre aktieägares bekostnad ska inte tålas. Den svenska bolagslagstiftningen ska fungera som ett skydd för minoritetsägarna.
Om det nu visar sig att det har utvecklats en kultur som har satt reglerna ur spel, bör inte staten tveka en sekund att dra åt tumskruvarna och täppa till eventuella luckor i lagen. På motsvarande sätt måste människor som avsätter pengar till sitt eget pensionssparande kunna lita på att de inte hamnar i fickorna på välbeställda direktörer.
Det bästa är naturligtvis att näringslivet kan komma till rätta med oegentligheterna genom självreglering. Det borde för övrigt ligga i varje företags intresse.
Därför är de riktlinjer som svenskt Näringsliv presenterade i går bra och vältajmade. Efter Skandiadirektörernas exempellösa plundringståg har näringslivet känt sig manat att rensa i floden av ersättningssystem som råder främst i de stora börsnoterade företagen. Allt för att återupprätta förtroendet för hela svenska näringslivet som har svärtats ner på grund av några enskilda direktörers skamliga och brottsliga agerande.

Förutom bolagsstyrelsernas fulla ansvar för vd:s lön och avtalsvillkor föreslås också aktieägarna få bättre insyn i löne- och belöningssystemen samt möjlighet att vara med och diskutera principerna för ersättningarna. Ett råd som kan vara betydligt svårare att leva upp till är att ersättningarna ska uppfattas som rimliga av allmänheten.
Det finns en sida av debatten som inte har med etik och moral att göra utan som handlar om att det inte är accepterat att bli rik i Sverige. Som exempel framförs ofta att det är okey att vinna en miljon på Bingolotto men fult att tjäna samma pengar som framgångsrik entreprenör och företagare.
Tolkningen av Svenskt Näringslivs dokument får inte bli att en hög inkomst alltid ska betraktas som något suspekt. Det måste vara tillåtet att tjäna pengar även i Sverige. Och vad folk väljer att använda sina pengar till borde betraktas som en privatsak.
Pengar för en svensk är som sex för en engelsman, vidrigt och avskyvärt men oemotståndligt. Så skrev en gång tidningen Kauppalehti, Finlands motsvarighet till Dagens industri. Även om iakttagelsen efterlämnar en doft av manschauvinism säger den en del om oss svenskar och vårt komplicerade förhållande till pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om