Socialpsykiatrin en sårbar verksamhet

Socialnämndens besparingskrav på åtta miljoner kronor påverkar människor som redan är i behov av hjälp. Socialpsykiatrins verksamhet fungerar, men systemet är sårbart, samtidigt som hjälpbehovet ökar.

Övrigt2003-02-04 22:12
Den som drabbats av psykisk sjukdom är ofta ängslig. Det kan vara otäckt att ens lämna bostaden, och otänkbart att våga gå till affären och handla.
Bristen på socialt sammanhang och kontakter kan förvärra situationen. Men med stöd och hjälp kan isoleringen brytas.
Men besparingskraven drabbar även socialpsykiatrin, det är svårt för personalen att få tiden att räcka till för alla.
Systemet är sårbart. Blir någon sjuk får vi försöka hålla verksamheten igång med nödlösningar.
Det säger Ulf Selenius, handledare på Allaktivitetshuset i Gnesta. Han har jobbat där sedan 1998, Under de senaste två åren har han sett en ökning av antalet människor som behöver stöd. Det är ofta kvinnor i åldern 1540 år.

Ulf Selenius har funderat en del över vad det är som gjort att de inte orkar med livet längre.
Det har blivit för tungt för dem på något sätt. De kanske dukat under av för många krav med jobb och barn och alltihop. Många är utbrända och har efter att ha varit sjukskrivna en tid blivit deprimerade.
Ulf Selenius menar att de här kvinnorna skulle behöva mer hjälp.
De är synd om dem. De har en längtan tillbaka till arbetslivet och för dem hjälper det inte enbart med pillerburkar. De behöver samtal, stöd och mänskliga kontakter, säger han.

Men det har socialpsykiatrin små möjligheter att erbjuda. Allaktivitetshuset har dragit igång en tjejgrupp och det tycker Ulf Selenius är bra.
Jag tror på nätverk, på vikten av att inse att man inte är ensam drabbad, säger han.
Niklas Pettersson har jobbat som personlig assistent i sju år. Han tror att sparkraven kommer att slå tillbaka på längre sikt.
Nu är vår verksamhet väldigt sårbar, och våra brukare är ofta i behov av stabiltet och trygghet. Det blir gärna lite mer oroligt om saker och ting inte flyter på som vanligt, säger han.

Pengarna till lönebidrag är också slut, vilket slår hårt mot dem som vill jobba.
Det är synd, säger Ulf Selenius och berättar att de lyckats finna arbetsgivare som är beredda att ställa upp, men att det inte går utan pengar.
För de här människorna är sysselsättning oerhört viktig. Det är bra för självförtroendet och får dem att känna sig som likar med andra människor.
Helena Broberg är enhetschef och hon håller med om att det inte går att spara utan att det märks i verksamheten.
Jag tror att det kommer märkas på att vi inte kan erbjuda en lika hög grad av tillgänglighet som tidigare, säger hon.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om