Sommarjobbet kan bli bestående

Även om sommaren verkar vara långt bort en grå och slaskig februaridag, är det nu man måste börja leta jobb – sommarjobb alltså. Och gör man ett bra val så kan det vara ett val för livet.

Kevin Jansson Lande började som sommarvikarie och har numera fast anställning på SSAB i Oxelösund.

Kevin Jansson Lande började som sommarvikarie och har numera fast anställning på SSAB i Oxelösund.

Foto:

Övrigt2018-02-23 07:00

Det var precis vad som hände oxelösundaren Kevin Jansson Lande. Det tog visserligen tre och ett halvt år men nu har han bytt sitt vikariat mot en timanställning.

23-årige Kevin Jansson Lande fick sitt första fasta jobb i slutet av 2017. Ingången var ett sommarjobb, som följdes av flera vikariat. Men trägen vann. 3,5 år efter att han för första gången klev in på stålverket på SSAB fick han en fast tjänst.

– Jag började som råjärnshanterare i mars 2014. Sedan har jag arbetat som smältare i två år och till sist fick jag fast jobb som råjärnshanterare nu i november, säger han.

– Jag har fått gå hem i två omgångar, den ena gången var det självvalt. Sedan har jag blivit uppringd igen och har kommit tillbaka och bit för bit fått lära mig nya saker, fortsätter Kevin Jansson Lande.

Hans allra första sommarjobb var också på samma område, men på Aga:s syrgasverk.

Vad tycker du om att det kan ta så lång tid innan man blir erbjuden ett fast jobb?

– Jag tror att det är ytterst få som får chansen till en fast tjänst direkt. Man måste nästan gå ett tag som vikarie innan. Jag tycker att det är ganska bra så att det inte kommer in någon som inte har koll på läget. Men en som visat sig kunna jobbet och sedan får chansen, det tycker jag är bra.

Har du något tips för sommarjobbare som hoppas på en fortsättning till hösten?

– Allt jag kan säga är att de ska prestera och visa framfötterna. Då får de till slut ett fast jobb.

SSAB är en av regionens största privata arbetsplatser räknat i antalet sommarjobbare. Rekryteringen av de drygt 400 visstidsanställda ska vara klar till sista februari.

Anledningen är att en del av sommarvikariaten kräver en längre upplärningsperiod, bland annat på grund av säkerhetskraven.

– Vissa tjänster har en ganska lång upplärningstid, speciellt om man inte arbetat här förut. Just nu pågår intervjuer löpande och än finns det möjlighet för alla över 18 år – och som har godkända betyg i gymnasiets alla kärnämnen – att söka sommarjobb hos oss, säger Sari Heikkinen som är kommunikationsansvarig för SSAB i Oxelösund.

Frågan är om det någonsin varit en sådan lysande arbetsmarknad för de som vill ha sommarjobb i östra Sörmland.

– Möjligheterna är jättegoda för de som vill ha sommarjobb. Arbetsmarknaden är så god att arbetsgivarna uttrycker oro för att de inte ska hitta arbetskraft till sommaren. Arbetsmarknaden är glödhet kan man säga, säger Kristin Braag som är sektionschef för ungdomsarbetet vid Arbetsförmedlingen i södra Sörmland.

Rekryteringen har redan startat inför sommaren. Och det är verkligen inte för tidigt att söka sommarjobb nu – trots att det är vinter ute.

– Är man ung så känns nog sommaren avlägsen, men för de som behöver anställa sommarjobbare är den inte det. Det är inte alls långt kvar till sommaren. Och söker man nu har man större chans att välja vad man vill arbeta med, säger Kristina Braag.

Samtidigt tror hon att de som söker sitt första sommarjobb inte får vara för kräsen. Rådet är att se det som en första bra erfarenhet och inget som man ska göra hela livet. Och att arbetsgivarna inte heller bör vara så kräsna.

– En del arbetsgivare behöver nog fundera på om de ska sänka sina ofta höga krav. Om de ska pricka av allt på önskelistan som den de anställer ska ha, kanske de inte får någon alls. Ibland krävs det inte så mycket för att lösa relativt enkla arbetsuppgifter. Och man får även tänka att man gör en stor insats när man ger en ungdom dess första jobb.

Även om det finns gott om jobb så menar Braag att det gäller att vara strategisk i sitt sökande.

– Sociala medier är jätteviktigt att ha koll på. Att söka genom bekanta och sina nätverk. Arbetsgivaren går ofta på sådana som de vet lite om. Det kan vara viktigare att anställa någon som är pålitlig, glad och trevlig och kan passa tider. Själva arbetsuppgifterna går ofta att lära sig fort.

Här finns (extra många) sommarjobb

Kommunerna behöver många semestervikarier, speciellt inom vård- och omsorgsyrken.

Industrier som inte stänger ner under sommaren behöver ofta många sommarvikarier.

Verksamheter som bara har öppet på sommarhalvåret, eller har sin mest intensiva period då. Kolmårdens djurpark är ett exempel på en arbetsgivare som behöver många säsongsjobbare. Det kan även handla om restauranger, glassbarer och campingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om