Sönerna fastnade i drogmissbruk - bytte ort

Nonchalant, loj och ointresserad. Gnestamamman Maria beskriver sin son när han var som mest inne i cannabismissbruket. Detta är första delen i SN:s cannabis-serie som granskar hur hjälpen ser ut för ungdomar som fastnat i den allt vanligare drogen.

Övrigt2013-05-14 09:06

Marias son började missbruka cannabis i 15 års ålder. Hon har flera gånger sökt hjälp hos socialtjänsten i Gnesta kommun, men upplever inte att problemet tagits på allvar. Nu är sonen snart myndig och Maria oroar sig för framtiden.

Polisen hörde av sig till Maria när sonen gick i högstadiet. Hon fick reda på att ett större gäng killar hade brukat cannabis, däribland hennes son.

- Polisen kom hem till oss och diskuterade med honom, pratade om farorna. Vi kontaktade även socialen, berättar Maria.

Sonen fick samtala med en socialsekreterare under några månader, han fick även börja lämna kissprover på vårdcentralen. Men så en midsommar uppdagades det att sonen och hans vänner återigen hade rökt på. Maria konfronterade sonen, som erkände. Även kissproverna visade att han hade rökt.

Några månader senare blev Maria varse att sonen även sålt cannabis, för att kunna betala de skulder som följde på missbruket.

Återigen tog Maria kontakt med socialtjänsten, men inget hände. I höstas rökte Marias son cannabis nästan varje dag.

- Eftersom han hade bra hemförhållanden och inte var aktivt kriminell, tyckte socialtjänsten inte att det fanns så mycket att göra. Då blev jag ganska irriterad. Ska man verkligen vänta med ordentliga insatser i det läget? Är det inte bättre att släcka när det pyr, i stället för att vänta tills det är övertänt? Det måste ju ligga i kommunens intresse, säger Maria med ilska och frustration i rösten.

Maria beslöt sig så småningom för att skicka sin son till en annan ort.

I tisdagens SN: Mikael skrev sin son i annan kommun för att få hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om