Sophämtningen på Terrassvägen förbjuds
Arbetsmiljöverket förbjuder Gnesta kommun och renhållningsbolaget Sita att efter 31 januari 2006 hämta sopor från en fastighet på Terrassvägen om hämtningen inte sker så att arbetsskador kan undvikas.
Gnesta kommun, Sita och den berörda fastighetsägaren har varit överens om att flytta sopkärlet till Östra Storgatan. Fastighetsägaren har också fått tillstånd för det.
Men för en tid sedan ändrade sig fastighetsägaren och vill ha hämtning vid grinden.
Nu handlar det om att komma överens med fastighetsägaren så att personalen kan hämta, säger Johan Dahlberg, renhållningsplanerare i Gnesta kommun.
Vägen är mycket brant och svänger i 90 graders vinkel till den aktuella fastigheten. Sopbilen kan inte köra upp utan måste stanna på gatan nedanför backen, på Östra Storgatan. Avståndet upp till grinden är cirka 100 meter. Säckkärra kan inte användas, säcken måste bäras ned för backen till sopbilen.
Vid en inspektion 18 maj 2005 upptäckte Arbetsmiljöverket bristerna och meddelade att de måste lösas, annars skulle sophämtning förbjudas.
När Arbetsmiljöverket följde upp beslutet visade sig inget ha hänt.
Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite, 50 000 kronor, om inget görs.
Det är inte ovanligt att vi sätter förbud, det är arbetsgivarens sak att ha en bra arbetsmiljö, säger Alf Karlsson, arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljö- verket.
Är det ett komplicerat ärende?
Jag ser det inte som ett komplicerat ärende. Jag kan förstå fastighetsägare som är vana att lämna vid grinden. Lösningen är att ha en hämtplats vid vägen, säger Alf Karlsson.
Terrassvägen och hela Gnestahöjden är svårjobbad för renhållningsarbetarna, säger Håkan Häggblad, avdelningschef på Sita Vagnhärad.
Nu löser Sita det tillfälligt genom att hämta soporna med pickup på ett tjugotal adresser.
Men just på Terrassvägen säger Arbetsmiljöverket nej, säger Håkan Häggblad.
Fram till 31 januari kan Sita hämta soporna med pickupen, vid torrt väglag.
Men därefter kräver Arbetsmiljöverket en annan lösning.
Om inte blir soporna liggande och en sanitär olägenhet. Då blir det fråga om skyddshämtning.
Kan det gå så långt?
Man ska aldrig säga aldrig men jag hoppas absolut att vi ska lösa det här, säger Johan Dahlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!