"Sörmland behöver ingen egen högskola"

Sörmland behöver ingen egen högskola. De universitet och högskolor som finns på andra sidan länsgränsen räcker utmärkt.

Övrigt2004-01-15 13:32
Det är Sörmlands blivande länsarbetsdirektör Karin Hallerby som sticker ut hakan och säger saker som får folk inom offentliga och privata sektorn att hicka till. Egen högskola är precis det som behövs för att höja utbildningsnivån bland sörmlänningarna och få ungdomarna att stanna kvar i länet, resonerar många.

Karin Hallerby är föreslagen av Ams generaldirektör att bli ny länsarbetsdirektör i Sörmland efter Göran Olsson. Regeringen tar det slutliga beslutet och troligen blir det redan i nästa vecka.

Hon har många trådar in i universitets- och högskolevärlden. Tog sin fil kand vid Uppsala universitets Örebrofilial, har varit styrelseledamot i Örebro universitet och är nybliven ledamot i styrelsen för Jönköping International Business School. Men att inte Sörmland har egen högskola utan delar Mälardalens högskola med Västmanland tycker hon är ett mindre problem.

_ Universitet och högskolor är ingen länsföreteelse, säger hon. Här behöver man inte tänka i länsgränser. På andra sidan länsgränserna finns universitet och högskolor i Norrköping, Västerås, Stockholm, Huddinge, Örebro, för att ta några exempel.

Det är distansutbildning som utvecklar, tillägger hon, det är modellen idag.

Karin Hallerby bor med sin familj i Stockholm. Sedan många år tillbaka har de en gård i Bettna där de tillbringar den mesta fritiden, så hon är välbekant med Sörmland.

_ Sörmland delar problemen med de övriga riket när det gäller hög sjukfrånvaro och svårigheter för invandrare och funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden. Stora arbetsplatser måste vara föregångare i personalpolitiska frågor, jag har sett på egen hand att det fungerar.

Hon tänker på Örebro kommun där hon var kommundirektör under sex år och chef för 9^000 anställda. Satsningar som kommunen gjorde drog gav ringar på vattnet. Andra följde efter.

Ams ordförande P-O Edin sade nyligen i en tidningsintervju att han kan tänka sig ett kontraktsförhållande mellan arbetslösa och arbetsförmedlingen. Arbetslösa som får ersättning borde skriva på ett kontrakt där rättigheter och skyldigheter framgår.

Karin Hallerby är inte främmande för tanken.

_ En överenskommelse är ett arbetssätt som tillämpas mer och mer mellan det allmänna och individen. Det ska göras med respekt för individen och det är ett viktigt instrument att följa upp. Sysslolöshet och arbetslöshet är så oerhört destruktiva krafter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om