Sörmland skonat från barkborren

På sina håll i landet hotas skogen av den envisa granbarkborren. Insekten har stortrivts i de stormfällda träd i kombination med hetta och torka och attackerar nu levande träd. Men Sörmland är förskonat från de massiva angreppen.

Övrigt2006-08-09 23:51
Hettan och torkan har fått granbarkborren att stortrivas och har fått flera generationer att kläckas bara under sommaren.

Vanligtvis hinner granbarkborren bara med en generation per år i Sverige, nu har de hunnit med tre generationer på en sommar. Men skogsägare i Sörmland behöver inte oroa sig.
Spontant kan jag säga att vi inte alls har det problemet här i Sörmland. Det problemet finns främst i de hårdast drabbade områdena där stormen Gudrun drog fram. Här är det ingen fara med granbarkborren, konstaterar Anders Bollvik, distrikstchef för Skogsstyrelsen Sörmland.
Efter en stormfällning håller sig granbarkborrarna den första sommaren till fallna träd. Levande träd attackeras först under de följande åren när det inte längre finns några nedhuggna kvar att angripa och när insekterna blivit tillräckligt många för att kunna ta sig an levande träds försvar. Oftast är antalet dödade träd högst under den andra och tredje sommaren efter stormfällningen.

Att ett träd är angripet syns på att brunt gnagmjöl trillar ner från barken. Ett drabbat träd kan bli brunt och dö på bara några få veckor. Regnet som föll över Sörmland stärker de träd som inte har fått de ovälkomna gästerna och ger bättre motståndskraft mot framtida insektsangrepp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om