Sörmland tjänar på platsbrist i Stockholm
I Stockholm är det fullt på förlossningsavdelningarna och kvinnorna uppmanas att föda på andra sjukhus. I Nyköping tas de emot i mån av plats och ger fint tillskott i kassan.
På Södersjukhuset beräknas det födas 163 fler barn i sommar än förra sommaren. Kommer barnen jämt fördelade över sommaren hoppas SÖS själva klara av alla förlossningar, men kommer det en topp får de blivande mödrarna finna sig i att åka utom länet för att föda.
På Nyköpings lasarett har man sedan 1998 haft ett bra samarbete med Stockholms landsting. Sommar som vinter ringer stockholmarna och ber att få komma.
Vi tar emot dem i mån av plats, de får ringa och höra först, säger klinikchefen Margareta Pettersson.
Varje år kommer drygt hundra patienter från Stockholm och föder barn i Nyköping. Dessa utgör en extra inkomst för landstinget, eftersom det är hemlandstinget som betalar.
Naturligtvis är det en inkomstkälla för oss. Vi debiterar hemlandstinget och en förlossning kostar cirka 25 000 kronor. Det är bra pengar som kommer hela sjukhuset till del.
Sedan 1993 har förlossningsavdelningen hållit öppet hela sommaren. Verksamheten dras dock ned, främst på planerade operationer.
Sörmländskor har alltid förtur till förlossningsplatserna. Varje månad föder 5060 kvinnor i lasarettets upptagningsområde barn på kvinnokliniken. Dessutom tillkommer 510 kvinnor från Katrineholm. Därefter avgörs om det finns plats för Stockholmarna.
Riktigt tuffa månader kan det bli upp till nittio förlossningar totalt, men vi tar inte på oss mer än vi orkar, berättar Margareta Pettersson.
Havande kvinnor får välja att föda på vilket sjukhus de vill i hela landet, men det är alltid hemlandstinget som betalar.
I Stockholm kan omföderskor skickas hem redan sex timmar efter förlossningen på grund av platsbrist. I Nyköping har alla valfri hemgång.
Vi rekommenderar alla att stanna minst sex timmar och sedan får de gå hem när de är redo. I genomsnitt stannar de 2,7 dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!