Sörmländska filmare visade sina arbeten

De arbetar alla med film och bor och verkar i Sörmland. På tisdagen anordnade Film i Sörmland en träff där länets filmarbetare fick föreläsa, ge feedback och visa upp sina senaste alster.

Övrigt2015-09-16 07:39

– Den här träffen fungerar som en avstämning för filmbranschen i Sörmland. Folk visar både färdiga filmer och work in progress. Vissa saker som vi får se klara här i dag fick vi se ett utkast på förra året till exempel, säger Gunnel Nelzén från Film i Sörmland.

En förhandsvisning och föreläsning av Patrik Strömdahl, ljudtekniker från Vagnhärad, som precis avslutat sitt arbete med filmen Yarden var ett sådant exempel.

– Den såg vi förra året, som ofärdig, och nu är han klar med sitt arbete. Och i vår kommer den ha premiär på Berlins filmfestival, säger Gunnel Nelzén.

Allmänheten var också välkommen att komma och kika på de olika filmerna och höra kreatörerna berätta om dem och om sina yrkeserfarenheter.

En av dem som visade och berättade var Lotta Lennartsson från Mariefred. Hon visade ett avsnitt av sin tv-serie Astrid blir storasyster som hon gjort för Bolibompa. Hon visade och föreläste också kring sitt nya projekt, en tv-serie om olika rädslor.

– Att bo och verka i Sörmland är annorlunda, i branschen är det en väldig Stockholmscentralisering, så att träffas, få feedback och utöka kontaktnätet är jättebra, säger Lotta Lennartsdotter.

En annan föreläsare var Mikael Ohlson från Nyköping, som berättade om sitt arbete som animatör.

– Främst jobbar jag med stop motion. Jag kommer berätta om mitt arbete både i Sverige och utomlands.

Till dem som är sugna på att slå sig in i hans skrå har han ett enda tips att ge.

– Det är lite tråkigt, men – hårt arbete. Det är det enda som gäller. Jag själv jobbar tolv timmar om dagen. Det gäller att sikta högt, säger han.

Förutom etablerade i filmbranschen fanns även studenter på plats. Sofia Wennström var en del av en grupp studenter från Linköpings universitet som var på plats för att visa upp ett ofärdigt projekt.

– Vi ska visa upp vårt utkast och få lite input, det är väldigt upplyftande.

Någon som uppskattades av både de etablerade och studenterna var föreläsningen av konsulenten Helen Ahlsson från Filminstitutet, som berättade om hur de tänker när de går igenom ansökningar.

– Även som etablerad är det värdefullt, säg att man exempelvis gör dokumentärer men känner att man vill göra en kortfilm – ja, då kan man söka pengar för det. Jag är jättenöjd med dagen, säger Gunnel Nelzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om