Sörmlänningar femma i vinköp
Två liter vin i månaden per sörmlänning. Det rankar Sörmland till en femte plats i landet vad gäller vinköp från Systembolaget. I dag presenterar Folkhälsoinstitutet färska siffror på alkoholförsäljningen i landet.
De stora volymerna vin hänger ihop med lådvinerna. Förr var det inte så vanligt att vi sålde fyra flaskor av samma vin till en kund, säger Börje Stark, butikschef för Systembolaget i Nyköping.
Ett stort utbud, självplock och förändrade dryckesvanor
mer vin till maten tror han också bidrar till den ökade försäljningen. Sprit köps det allt mindre av, det är snarare ett sidosortiment. Ölförsäljningen hotas enligt Stark av en växande svart marknad och resenärers egen import.
De officiella siffrorna visar cirka två tredjedelar av svenskarnas dryckesvanor. Resterande tredjedel är den alkoholinförsel som görs privat. Trots att vi i statistiken köper mindre sprit från Systembolaget behöver det inte betyda att vi dricker mindre. Enligt Folkhälsoinstitutets uppgifter till TT är det snarare så att konsumtionen av starksprit ökar, samtidigt som vindrickandet ökar.
Förr drack man sig ordentligt berusad på helgen, men var nykter i veckan. Nu har vi tagit till oss amerikanska vanor med cocktail före maten och kontinentala vanor med vin till maten och adderat till vårt helgdrickande. Om vi dricker varje dag får levern aldrig vila, säger Bernt Thulé, överläkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett.
Han tror det kan finnas en risk med lådvinerna eftersom man inte har samma kontroll på hur mycket man dricker.
Om du har ett glas som du fyller på från ett lådvin är det svårt att veta hur många glas du druckit när kvällen är slut.
Förutom de medicinska effekter som en ökad alkoholkonsumtion kan ha i form av sömnstörningar, hjärtrubbningar, höjt blodtryck, urkalkning av skelettet och leverskador finns även risk för olyckor som fallskador eller trafikolyckor.
Vi ser att en ökad alkoholkonsumtion ger fler våldsbrott. Utomhusvåldet och antalet olaga hot i Nyköping ökar kraftigt, säger Henrik Lundh, kriminalkommissarie hos polisen i Nyköping.
Även stölder och skadegörelse kan hänga ihop med en ökad alkoholkonsumtion. Hos polisen har man noterat att cirka hälften av den sprit och öl som beslagtagits hos unga på stan är importerad. Alkoholen är lättillgänglig i dag.
Förr var det fult att köpa sprit från langare. I dag är det inte så kan man köpa billig alkohol så gör man det, säger Börje Stark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!