Spår till Skavsta kan vara klart redan 2008
Ett stickspår från TGOJ-banan utanför Nyköping till Skavsta flygplats skulle kunna stå klar redan 2008. Men för att få lönsamhet krävs att passagerarantalet på flygplatsen ökar till fem miljoner per år. Några konkreta planer på att bygga banan finns inte i dag.
Det är ett sätt att betona att det finns en snabbare framkomlig väg, säger Siw Johansson på Onyx, Nyköpings och Oxelösunds gemensamma näringslivsbolag, som beställt rapporten.
Den har kommit till av en orsak.
Vi har sett att byggstarten för Ostlänken skjuts allt senare, säger Siw Johansson.
Den vill visa att man kan genomföra och få lönsamhet på ett enkelspår med privata finansiärer. Tilltänkta sådana kommer nu också att få ta del av rapporten.
Men vi kommer inte att göra några större åthävor, säger Siw.
Det förslag som tas fram skulle enligt utredningen kosta 150 miljoner kronor att bygga. Turtätheten skulle bli ett tåg
i halvtimmen, sammanlagt 37 dubbelturer per dag. Förslaget skissar på två resvägsalternativ där tågen efter Stockholm fortsätter antingen till Västerås eller både Västerås och Uppsala. Och på olika sätt även kopplas samman mot Östergötland.
Det är en rejäl passagerarökning utredningen räknar med. 35 procent av Skavstaresenärerna beräknas konsekvent ta tåget på den nya banan.
Även pendlarna kommer att få bättre resemöjligheter med den ökade turtätheten. Men på dessa kommer inte eventuella framtida inblandade aktörer att tjäna så mycket pengar. Det är på Skavstaresenärerna som pengarna kommer att tjänas.
Det finns dock många men
i rapporten.
I rapporten tas inga hänsyn till de säkerhetsaspekter som en tågstation på en flygplats måste byggas med. Något som säkerligen kommer att fördyra ett eventuellt projekt.
Kostnadskalkylen påpekar också att endast en passagerarutveckling till fem miljoner årspassagerare år 2015 under en 20-årsperiod skulle ge vinst till tågoperatör och banförvaltare. En utveckling som dock både Ryanair och Luftfartsverket kalkylerar med.
Det påpekas också att flygplatsen i dag i allt för stor utsträckning är beroende av ett lågprisbolag. Och att tågpriset med nödvändighet måste hållas lågt för att bli attraktivt.
Frågan är om tåget verkligen kan ersätta dagens bussar och biltrafik.
Det är ju mer miljövänligt med tåg och går också snabbare. De flesta flygplatser
i världen har också järnväg, påpekar Siw.
Redan nu finns utredningskorridorer för Ostlänken markerade i Skavstaområdet. När nu inget händer ställer det till problem.
Utvecklingmöjligheterna på Skavsta blir låsta. Det skapar en stand-by situation, säger Siw.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!