Spärr som visar nätets sprängkraft

Övrigt2009-04-22 11:43
Förr bowlade vi i grupp. I dag bowlar vi själva. Inte nödvändigtvis i bowlinghallen, utan i lika hög utsträckning i sammanhang där mänsklig interaktion inte är beroende av fysisk plats. Statsvetaren Robert Putnam skrev häromåret en lysande iakttagelse över civilsamhällets förändringar och utmaningar.
I uppmärksammade Bowling Alone visade Putnam på hur förutsättningarna för vårt demokratiska samtal har förändrats. Föreningslokaler och samfund är inte längre självklara mötesplatser. Teknisk utveckling och brist på tid har gjort dagens lokalsamhälle mindre kollektivistiskt, mer individuellt. Plötsligt finns alternativ för dem som inte är intresserade av bowling.
Internet har revolutionerat vårt beteende. Men även om den lokala bowlingklubben har svårare för att värva nya medlemmar, eller den lokala biografen inte längre är det självklara valet för att se nya filmer, betyder det inte att människans behov av sociala nätverk är borta. Nätverken håller i stället på att förflyttas: från minsta gemensamma nämnare till särintresse. Innehållet blir viktigare än platsen.
Det fysiska rummets minskade betydelse gäller i hög grad politiken. Det är svårt att finna nya förtroendevalda med gamla kampanjmetoder. Torgmöten är inte särskilt trovärdiga. I stället är olika internetforum vår tids Folkets hus. Inför sommarens EU-val lär samtliga etablerade partier satsa på sociala medier en förutsättning för den egna överlevnaden. Nätet håller på att bli civilsamhällets viktigaste arena.
Vårt förändrade beteende innebär en utmaning för både medborgare och politiker. Gårdagens besked om att Europaparlamentets industriutskott kräver domstolsbeslut för att stänga av någon från internet visar dock att man från politiskt håll är på väg att inse nätets demokratiska sprängkraft.
Debatten kring EU:s telekompaket har olyckligt kommit att fokusera på den olagliga fildelningen. Nöjesindustrins lobbyverksamhet är naturligtvis huvudskälet till att frågan har diskuterats. Men man behöver inte vara fildelningsfundamentalist för att se faran med leverantörer som tvingas stänga av enskilda användare från nätet. Det handlar inte om fildelning, det handlar om demokrati.
Internet är numera en integrerad del av civilsamhället. Att stänga av medborgare från att kommunicera med vänner, betala räkningar, beställa kläder eller rent av spela nätbowling vore en grov kränkning mot grundläggande demokratiska värden. Lyckligtvis kan Europaparlamentet vara på väg att spärra en sådan utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om