Spektakelveckan i Visby

Övrigt2012-07-02 05:00

I Almedalen trängs politiker, journalister och lobbyister i en salig röra. Surret av alla opinionsbildare gör att endast den som skriker högst eller beter sig märkligast kan höras i bruset. Gudrun Schyman visade vägen när hon 2010 brände 100 000 kronor inför samlat pressuppbåd. Men många bränner betydligt mer än så. Västra Götalandsregionen har en budget på 800 000, försvarsmakten 750 000, SIDA 400 000 och så vidare. Det är mycket pengar som läggs på veckan. Så vad gör den egentligen för nytta?

Statsvetaren Maria Wendt släppte för några veckor sedan boken ”Politik som spektakel”, där Almedalen beskrivs som en plats där journalister okritiskt umgås med makteliten. På rosévinsmingel och lunchseminarier bjuds det friskt på tilltugg. Utspel, seminarier och nyheter prånglas ut i en oanad takt och pressen slängs från den ena snackisen till nästa utan tid för eftertanke eller reflektion. I Almedalen läggs all kraft på att vara på plats, inte att kontrollera fakta och göra research. Välgjorda seminarier lockar de redan insatta, men för att få stor publik krävs något uppseendeväckande.

Almedalen beskrivs ofta som ett paradexempel på den svenska öppenheten, där vem som helst kan springa in i den politiska eliten. Till viss del är det sant men i takt med att politikerveckan växer blir det allt viktigare att känna rätt folk och få inbjudningar till exklusiva mingelträffar. Och de får man inte genom att vara kritisk och ifrågasätta.

”Menar man något med sin politiska rapportering skulle man vända Almedalen ryggen”, skrev Johan Croneman i en krönika häromdagen (DN 26/6) och han har en poäng. Veckan riskerar att bli en ankdamm för den nationella eliten där spektakel och prestige uppmuntras framför fakta och innehåll. Politikernördar och personer som är intresserade av specifika ämnen kan visserligen alltid finna intressanta seminarier och få nya inspel. Men det är sällan dessa som når ut genom mediebruset.

Att vända Almedalen ryggen är kanske extremt, men nog hade det behövts en större dos självkritik och distans från det närvarande mediauppbådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om