Spökgarn blir dödsfälla för sälar

Dumpade fiskenät, så kallade spökgarn, på gamla vrak i Östersjön fångar både fiskar och däggdjur som dör en plågsam död. – De blir dödsfällor, säger fiskeexpert Vesa Tschernij.

Nät som ligger över vrak spänns lätt upp och blir extra farliga för fiskar och andra djur.

Nät som ligger över vrak spänns lätt upp och blir extra farliga för fiskar och andra djur.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-01-28 09:00

På botten utanför Hävringe ligger vraket av fartyget Skagul på knappt 60 meters djup till stora delar täckt av gamla nät och trålar. De kallas för spökgarn och de finns i hela Östersjön. Bara på Skagul har vrakdykaren William Hemberg räknat till 18 drunknade sälar.

– Det är extremt mycket säl som sitter fast i trålen i den båten. De flesta vrak som vi dyker på är helt insnörda i trål som hänger där år efter år.

Gamla vrak kan fungera som konstgjorda rev där fiskar trivs. Sälarna som simmar dit i jakt på fisk trasslar in sig i de gamla näten och drunknar när de inte kommer loss.

– Sälarna dör rätt fort, jag har aldrig sett en levande säl där. Men torskar ser man ofta, de svälter ihjäl och dör långsamt, berättar William Hemberg.

Det uppskattas att mellan 200 och 300 ton torsk dör i spökgarn i Östersjön varje år. Men trots att problemet har varit känt i många år är dess utbredning fortfarande ganska okänd.

– Det är väldigt svårt att säga hur omfattande problemet är. Vi vet att det är ett globalt problem och att marina däggdjur och fåglar snärjer in sig och fastnar, säger Johanna Eriksson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Det är både ett etiskt problem och resursslöseri.

Förutom att några hundra ton torsk ruttnar i nät som ingen fiskare kommer åt, dör djuren en plågsam död. Dessutom är näten tillverkade av nylon och blir på sikt till mikroplastpartiklar, en förorening som drabbar både fisk och däggdjur i havet.

Att sälar dör påverkar inte beståndet, utan handlar mest om djuretik.

– Det finns gott om säl, men de ska ju inte dö plågsamt i dessa nät, säger Vesa Tschernij, fiskeexpert på Marint centrum i Simrishamn.

Spökgarnen kan påverka torskbeståndet i Östersjön, men även här saknas fakta. Däremot utgör de ett reellt hot mot den utrotningshotade tumlaren. Det beräknas bara finnas kvar cirka 500 tumlare i Östersjön. Precis som sälar riskerar tumlaren att fastna i spökgarn i sin jakt på fisk.

Flera förklaringar finns till hur näten har hamnat på botten. En är konflikten mellan trålare och nätfiskare under 1990-talet då det fanns mycket torsk i Östersjön. Olika yrkesfiskare gick in på varandras områden och när trålare körde över nät kunde markörerna gå av och näten bli liggande botten.

– Det fanns perioder där det höll på att urarta. Det fanns mycket fiskebåtar och kamp om fiskeplatser, och det uppstod konflikter mellan trålare och nätfiskare, säger Vesa Tschernij.

Nät kan också försvinna i hårt väder. Tidigare dumpades också gamla nät i havet. Enligt Vesa Tschernij är vissa platser särskilt utsatta.

– Det finns områden där man har dumpat under tiotals år, de har fungerat som en soptipp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om