Det fullkomligt strålar om 18-åriga Mohammed. Han är en av alla tusentals ungdomar som flytt krigets Syrien och för fem månader sedan landade han på ett flyktingboende för unga i Oxelösund. Sedan dess har han mest "hängt" i Oxelösund och har haft svårt att fylla dagarna med något meningsfullt. Tipset om det nya språkcaféet fick han av en lärare på Gripenskolan. Att han saknat jämnåriga ungdomar märks på hela kroppsspråket. Nyfiket svarar han på frågorna som jämnåriga Mikaela Lindroos Berggren som sitter bredvid honom ställer. Och trots den korta tiden i Sverige sitter det svenska uttalet i stort sett perfekt.
Till sin hjälp har ungdomarna på språkcaféet fått kortleken "More than one story" som framtaget av ungdomssamordnaren Seth Selleck i Simrishamns kommun för att hjälpa människor i alla åldrar att bygga broar, oavsett bakgrund och kultur.
– Det är lite piniga frågor, säger Mikaela och tar frågan hon håller i sin hand som exempel.
– Det står "Berätta om något hemskt som hänt dig i livet". För mig är det värsta som kan hända att min katt försvinner. Det känns lite töntigt att svara när man vet vad många här har utsatts för, säger hon.
Lisbeth Sommarström är initiativtagare till språkcaféet. Som ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på Barnkulturcentrum och Culturum, menar hon att det ingår i hennes uppdrag att inkludera alla barn och ungdomar i verksamheten. Dessutom finns det ett akut behov bland nyanlända ungdomar att träffa andra ungdomar.
– Alla ungdomar behöver umgås i en kontext som är deras. Och det är här och nu som vi måste göra något om vi inte ska misslyckats totalt med integrationen, säger Lisbeth Sommarström.
Hon menar att den stora faran i integrationsarbetet är när man vet väldigt lite om varandra. Det är då fördomarna kan få fäste och gro.
För att språkcaféet skulle fungera i praktiken var det viktigt att få med svenska ungdomar. Strax före jul vände sig därför Lisbeth Sommarström till läraren Linda Krogsäther på Nyköpings strands gymnasium. Det visade sig att skolan också arbetade med samma typ av frågeställningar. Flera av skolans elever deltog även på premiärfiket.
– Tanken nu är att ungdomarna själva ska komma med förslag på vad de vill göra på torsdagarna. Nästa torsdag ska vi exempelvis gå på en dansuppvisning på Nyköpings teater, men efter det är jag öppen för förslag, det kan handla om allt från att arrangera fototävlingar med mobiltelefoner, workshops och idrottsevenemang, till att gå på studiebesök eller bara chilla och lyssna på musik.