– När man tvingas att börja ett nytt liv måste livet innehålla vänner, annars är det inget liv. 27-åriga Rana Tshanto sitter på en av de mjuka kuddarna på Barnkulturcentrum där första träffen i det nationella projektet ”Svenska med baby” precis har inletts. Hon har dottern Kristya i knät och ser så där harmonisk ut som en del nyblivna föräldrar kan göra. Det är svårt att föreställa sig att hon för drygt ett och ett halvt år sedan flydde ett Aleppo i kaos, och via båtfärder, tåg och bussresor till sist tog sig till Sverige tillsammans med maken Ibrahim.
Ibland hittar Rana inte orden, men hennes svenska är i det närmaste felfri när hon pratar med Annica Wiklander som ska vara gruppledare för ”Svenska med baby” under våren. Annicas dotter Ilse och Ranas dotter Kristya är nästan jämngamla och både kikar nyfiket på de nya ansiktena som samlats i lokalen den här förmiddagen. På plats finns även Gun Löwendahl som arbetat som volontär för nyanlända i Nyköping sedan 2013, samt Annica Edwall från Barnkulturcentrum.
Tanken är att varje träff ska ha ett tema som rör barn eller föräldraskap. Det kan handla om mat, sömnbrist, barnsjukdomar eller amning. Men framför allt ska träffarna fungera som en mötesplats för kontaktskapande och ömsesidigt erfarenhetsbyte mellan föräldralediga med olika bakgrunder.
Upplägget är enkelt. En frivillig ”gruppledare” leder träffarna med sin egen bebis på armen. En sångstund med de enklaste barnvisorna ingår också i träffen. Och fika förstås.
De två mammorna börjar prata om yrkesliv och framtiden. Annica Wiklander är läkare till vardags och Rana är frisör men efter tiden i Sverige har hon funderingar på att utbilda sig till tolk. Samtidigt är det svårt att få till en vardag i Sverige. Efter asylprocessen i Flen blev hon och maken kommunplacerade i Nyköping, men då bostadsbristen är enorm i Nyköping bor de tills vidare på Connect hotell vid Skavsta flyplats.
– Varför händer det inget, varför byggs det inte bostäder? Politikerna pratar ofta om jobb men en bostad behöver alla ha. Nu bor familjen vägg i vägg med vanliga turister som bankar i väggarna när Kristya vaknar på nätterna och är ledsen. Familjen har heller inga som helt möjligheter att laga mat, säger Gun Löwendahl.
Rana försvarar ändå situationen. Även om boendesituationen är långt från bra, slipper de kriget menar hon.
Under tiden försöker hon lära sig så mycket svenska som de bara går.
– Jag tycker om att lära mig svenska, det är nyckeln till allt.