SSAB-oro för dyrare el efter Barsebäck
SSAB i Oxelösund gillar inte beslutet om att stänga Barsebäck 2. Företaget oroar sig för en kostnadshöjning på flera miljoner kronor.
Beskedet att stänga Barsebäck 2 är mycket olyckligt, ja rent utsagt åt helvete fel. Vi
i Sverige borde se på Finland och bygga ut kärnkraften, sa han till Dagens Industri efter att han fått beskedet.
Och inte är det muntrare miner på SSAB i Oxelösund. Personalchef Per Ahl tycker att beslutet är olyckligt för hela industrin.
Det finns en uppenbar risk att elpriserna stiger och att kostnaderna ökar för oss, kommenterar han.
Energibranschens egen organisation, Svensk Energi, tror att elpriserna kommer att öka med ett öre mer per kilowatttimme när den andra reaktorn i Barsebäck stängs. Andra tror att höjningen blir ännu större.
Går man efter Svensk Energis beräkningar skulle kostnadsökningen för SSAB i Oxelösund bli cirka tre miljoner kronor per år.
Vi är en energiintensiv industri och en sådan här ökning är inte alls bra för oss, förklarar Per Ahl vidare.
Redan betalar SSAB i Oxelösund 90 000 000 kronor per år för den el som köps. Annars är man till 50 procent självförsörjande med energi tack vare att företaget tar till vara på de gaser som bildas i processen.
Även SSAB:s nuvarande distributör av el, Vattenfall, varnar enligt Dagens Industri för höjda elpriser. Vd Lars G Josefsson tror att framtida höjningar kommer att slå till mot tillväxten och mot svensk ekonomi.
Oron är med andra ord stor hos många företag som slukar mycket el. Per Ahl förklarar att måndagens politiska uppgörelse kom mycket överraskande.
Det är förvånande att en så väl fungerande energiproducent ska läggas ned. Som vi ser det på SSAB är säkerhetsnivån för anläggningen i Barsebäck mycket hög och jag är ordentligt förvånad över det politiska beslutet.
Dock ska det påpekas att inte alla tror att elpriserna kommer att höjas. Ingegerd Saarinen, miljöpartiets ledamot i näringsutskottet, tycker att oron har blivit överdriven.
Det är ovanligt att alla kärnkraftverk har gått samtidigt tidigare. Det normala har varit att något eller flera kraftverk har stått stilla, ingen har kommenterat detta som att det skulle höja priserna.
Varför ska då priserna höjas nu när en reaktor stängs, frågar sig hon och tycker att det hela är ologiskt.
För de som vill ha kvar kärnkraften är det bara ett sätt att skrämma konsumenterna, säger hon vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!