SSAB-projekt: Hybrit testas – men inte i Oxelösund

Nu sjösätter SSAB på allvar sitt forskningsprojekt för att kunna tillverka stål fossilfritt. Men pilotanläggningen för att testa Hybrit byggs i Luleå i stället för Oxelösund.

Foto:

Övrigt2018-02-01 19:00

SSAB tänker bygga en pilotanläggning för att prova att framställa stål fossilfritt, med vätgas i stället för kol. En förstudie har pågått en tid, men nu har SSAB, tillsammans med Vattenfall och LKAB, satt ner foten. Redan till sommaren kan pilotanläggningen börja byggas i Luleå och Malmfälten.

– Nu kör vi på för fullt. Förstudien har visat att det finns både tekniska och finansiella möjligheter. Vi har hittat tydliga fördelar för att det är den här vägen vi ska gå. Inget pekar på att det inte skulle vara tekniskt omöjligt, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist.

Samtidigt är vi en del av problemet, det går inte att komma ifrån. Att vi står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp

Lyckas Hybrit kan det ersätta dagens masugnar där kol används för att få fram järn. Det skulle vara första gången som den 1 000 år gamla masugnstekniken ersätts med något annat. Något som enligt SSAB skulle kunna få ner hela Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och hela Finlands totala utsläpp, där koncernen också har anläggningar, med sju procent.

Men det förutsätter då att det finns tilläckligt med förnyelsebar el att tillgå. SSAB har nämligen räknat med att deras stålframställning även i fortsättningen kommer att dra lika mycket energi även i framtiden.

[fakta nr="3"]

”Slutsatsen är att fossilfritt stål, givet dagens priser på el, kol och CO2-utsläpp, skulle bli 20–30 procent dyrare. Med sjunkande priser på elektricitet från fossilfria källor och ökade priser för koldioxidutsläpp i och med EU:s nya utsläppsregler innebär det att fossilfritt stål kommer att kunna konkurrera med traditionellt stål på marknaden i framtiden”, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Men nu är det alltså bestämt att den ska börja byggas i Luleå och Malmfälten. Och det går undan. Under våren ska projekteringen och planeringen av anläggningen planeras och en förhoppning finns om att den ska kunna börja byggas under sommaren.

Varför bygger ni inte pilotanläggningen i Oxelösund?

– Det finns flera skäl till att vi valt som vi gjort. LKAB har sin forskning där, det finns en experimentmasugn och en experimentljusbågsugn. Sedan finns det utbyggd vattenkraft och vindkraft nära Malmfälten, samt den kompetens vi behöver, säger Martin Lindqvist.

SSAB har inte alltid sett såhär på lösningen av klimatfrågan. När ändrade ni åsikt?

– Det har varit en mognadsprocess. Förstudien visar att det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Sedan får vi vara självkritiska. Vi har varit stolta över de produkter vi gör och sett det som en del av lösningen att vi är en så pass klimateffektiv stålproducent. Samtidigt är vi en del av problemet, det går inte att komma ifrån. Att vi står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Vi vände på frågan och undrade om vi kunde lösa grundproblemet i stället, säger Lindqvist.

– Gör vi det här teknikgenombrottet löser vi inte bara SSAB:s problem. Det finns även en möjlighet att resten av världens stålindustri väljer den här vägen. Då är det viktigt för oss att vara först ut. I grunden är det en konkurrensfråga, hur vi ska driva företaget om 20, 30 år.

Svenska koldioxidutsläpp

Sverige har som målsättning att minska sina koldioxidutsläpp avsevärt och på sikt inte ha några nettoutsläpp alls i atmosfären. Om SSAB inte är med på tåget blir det i princip omöjligt. Stålindustrin stod för de enskilt största koldioxidutsläppen i Sverige 2016.

SSAB Oxelösund ligger enligt Naturvårdsverket fyra på listan över de anläggningar som släpper ut mest koldioxid i Sverige med 1, 5 miljoner ton koldioxid per år.

Enligt SSAB ska Hybrit-projektet kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent. Något som är direkt avgörande om Sverige ska kunna möta klimatmålen i Parisavtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om