Svenskarna blir allt mer positiva till flyktingar. Det påståendet basunerades ut i de flesta svenska tidningar igår, efter att SOM-institutet i Göteborg presenterat sin årliga undersökning. Men någon tydlig trend är svår att se. 41 procent av de tillfrågade i årets undersökning tyckte att Sverige bör ta emot färre flyktingar. År 2000 var siffran ungefär densamma, 43 procent. Under det senaste decenniet har motståndet mot flyktinginvandringen gått både upp och ned utan någon tydlig riktning.
Samtidigt har inte ens var tredje tillfrågad i de senaste undersökningarna tagit avstånd från åsikten att minska antalet flyktingar. Bland de som har en åsikt har det länge funnits en klar majoritet för mindre flyktinginvandring. Det är ett faktum som inte bör döljas bakom hoppfulla rubriker om marginella opinionsförändringar. Istället borde grunden till den kritiska opinionen analyseras.
Flyktingar utgör en relativt liten del av den totala invandringen. Under 2011 gav Sverige asyl till 9 088 flyktingar, medan 21 326 personer nekades. Det kan jämföras med cirka 30 000 hemvändande svenskar och lika många anhöriginvandrare. Ur humanitär synvinkel är flyktinginvandringen samtidigt livsviktig, genom att ge en fristad åt personer som flyr från våld, svält och förtryck.
Invandringskritiker brukar ofta kontra med att det vore billigare att hjälpa utsatta personer på plats genom bistånd vid exempelvis svältkatastrofer. På så sätt skulle fler människor kunna räddas. Däri finns en liten poäng som är värd att ta till sig, men merparten av de människor som Sverige tar emot flyr från krig och förföljelse, inte svält. Afghanistankriget, det somaliska inbördeskriget och situationen för homosexuella i Iran är inget som den svenska biståndsbudgeten rår på.
Alternativet till flyktinginvandring är därför att vända ansiktet bort och lämna dessa människor åt sitt öde.
De som står upp för en humanitär flyktingpolitik har mycket att göra. Frågan är hur många av de som svarade på SOM-institutets frågor som vet att flyktinginvandringen inte ens utgör en promille av den totala befolkningen eller att två tredjedelar av flyktingarna får avslag på sin asylansökan. Även i Sverige, ett av de mest generösa länderna när det gäller invandring, skickas tiotusentals flyktingar tillbaka till sina hemländer.