– Jag vet att man i ilska och irritation kan säga mycket om trafiken. Men det är stora uppgifter vi har framför oss som måste ses i större perspektiv, säger Magnus Bäckmark, trafikplanerare på samhällsbyggnadskontoret i Nyköping.
Fruängsgatan ska förvandlas till ett gång- och cykelstråk (GC-stråk) från Hamnvägen i söder, till Södra bangårdsgatan i norr för att folk ska kunna cykla genom stan på ett enkelt och tryggt vis. Och just nu pågår ombyggnationen av den första etappen som sträcker sig från Hamngatan till Västra kvarngatan och det nya teatertorget. I samband med markarbetet kommer samma sträcka även att enkelriktas. Omgörningen är ett led i Nyköpings transportstrategi som i stora drag syftar till att leda bort tung trafik från stadskärnan och skapa en ny modern och miljövänligt infrastruktur när tätorten växer. En tålamodsprövande utmaning om man ska tolka Magnus Bäckmark rätt.
– Nyköping har en rutnätsplanering som är från 1600-talet med få vägar in i centrum och många barriärer som vatten, tåg och jordbrukslandskap. Därför har resandet traditionellt gått genom de centrala delarna. Något som rimmar illa med den moderna stadsplaneringen där man vill trycka ut bilarna från centrum. Då måste man jobba på ett sätt att leda om trafiken, säger han.
År 2020 är det tänkt att Nyköpings resecentrum ska börja byggas. Och när det är klart är tanken att det ska finnas GC-stråk och huvudvägar för gående och cyklister från alla väderstreck som ska leda till entrén för tåg och bussar vid Resecentrum. Byggtiden är i dag beräknad till två år och under den tiden kommer Brunnsgatan stängas av för biltrafik, något som i sin tur kommer skapa tryck på de två övriga avfarterna från E4 som redan i dag är hårt ansträngda, särskilt vid rusningstid.
– Vi vill ju bibehålla tillgängligheten till staden för alla trafikanter, samtidigt som vi har en tillväxt i Nyköping där Brandholmen och Malmbryggshage är två av områdena som växer och vi är medvetna om att avfarten Pålljungshage är ett problem redan i dag. Därför gäller det att vi har rätt trafik på rätt plats. Vi jobbar både långsiktigt och analysmässigt på att hitta tekniska lösningar tillsammans med Trafikverket. Men det är klart att vi hellre ser att man tar cykeln än bilen i centrum, om man inte måste förstås.
Magnus Bäckmark säger att alla världens urbana städer i dag brottas med samma typ av infrastrukturproblem och att det inte finns några enkla lösningar när man som stads- och trafikplanerare måste tänka i perspektiv 30 år framåt, samtidigt som man måste lösa problem just nu.
Det här låter ju som en omöjlig ekvation?
– Alla kan inte vara på samma plats samtidigt. Det är lite av pudelns kärna när det gäller trafikplanering. Men om vi kan få folk att cykla och åka kollektivt i högre utsträckning än i dag, kommer vi sammantaget få en bättre stad.
När är allt klart?
– Vi jobbar i perspektiv 2030-2050 samtidigt vet vi ju inte alls hur trafiksituationen ser ut då. Vad innebär kollektivt resande då? Vad kommer bilen vara, äger vi ens bilar själva eller är allt bilpooler? Det är så otroligt mycket förändringar som kommer påverka oss som vi inte har en aning om i dag.
Det innebär ju att det kanske kommer sitta trafikplanerare år 2050 och undra hur ni tänkte?
– Ja, de kommer säkert undra hur vi tänkte precis som vi gör när vi blickar bakåt.