Staketet som ska stoppa gässen
Gässen som varje år skitar ner hamnområdet i Nyköping ska skrämmas bort av oklippt gräs, jordvallar och hög vass. Men det är inte säkert att några gäss ska skjutas, trots att kommunen har begärt tillstånd till skyddsjakt.
Sedan en död storskrak med fågelinfluensa hittades i centrala Nyköping i början av april har ett område med tio kilometers radie haft särskilda restriktioner. Tidigast i början av maj kan skyddszonerna hävas om inga fler fåglar med fågelinfluensa påträffas. Först då kan länsstyrelsen fatta eventuellt beslut om skyddsjakt på vitkindade gäss.
Vi har inte tagit ställning ännu. Det är svårt eftersom den vitkindade gåsen är skyddad av konventioner och EU-direktiv. Frågan är om man ska utvärdera effekten av de förebyggande åtgärderna eller om vi ska tillåta jakt i begränsad omfattning, säger Roger Sandberg, handläggare för jakt- och viltvårdsfrågor på länsstyrelsen.
Kommunen har sedan i höstas lagt ut jordvallar, ställt upp roterande speglar och ska låta gräset och vassen växa till sig. Även staket ska sättas upp så att gässen upplever området som obehagligt att vistas i.
Det gäller att långsiktigt ändra fåglarnas beteende. Många tror att det räcker att skrämma bort dem genom att skjuta dem men då är de inte borta för alltid, utan försvinner bara tillfälligt. Att skjuta några gäss är en del i ett större paket, säger Eric Lindström, som är kommunens projektledare för åtgärderna mot gässen.
Både länsveterinären och smittskyddsläkaren ser ingen anledning till oro för att de vitkindade gässen ska bära fågelinfluensa och smitta människor och tycker inte att man därför behöver skjuta dem.
Vilda fåglar utgör fortfarande en risk för tamfåglar, så än är inte faran över. Men än så länge har ingen människa blivit smittad av vilda fåglar, de som insjuknat har varit i nära kontakt med tamfåglar, säger länsveterinär Per Jonsson.
Oavsett om det blir någon avskjutning eller ej så har de vitkindade gässen redan anlänt. Förnöjt betar de på fotbollsplanen bakom kanotstadion.
Det är inget lätt jobb att förändra beteendet hos flera tusen fåglar, men vi tror på de här åtgärderna. Vi ska också öka städfrekvensen här nere och ta bort fjädrar och träck så långt det går, säger Eric Lindström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!