Stålindustrin och regeringen oeniga om koldioxidutsläpp

EU har gett Sverige möjlighet att öka koldioxidutsläppen med 4 procent, något som regeringen vill tacka nej till och i stället sänka utsläppen lika mycket. Detta har upprört stålindustrin som ser utvecklingsmöjligheterna försvinna i fjärran.

Övrigt2001-12-11 21:53
Om detta blir ett riksdagsbeslut är risken uppenbar att industrin inte tillåts växa, att bruksorter får slå igen och att vår export minskar, dundrar Håkan Murby, VD för Jernkontoret.
SSAB Oxelösunds vd, Anders Werme, instämmer helt i den kritik som Håkan Murby framför.
För vår del känns det orimligt att den tunga basindustrin, som framförallt berörs av ett sådant här beslut, då särbehandlas i Sverige jämför med våra konkurrerande länder. Det snedvrider konkurrensen och försvårar stålindustrins överlevnad, förklarar han.
Regeringen har alltså lagt sin klimatproposition. Enligt den skall Sverige minska utsläppen med 4 procent, men EU har i stället gett Sverige möjlighet att öka utsläppen lika mycket. Det är det senare som regeringen överväger att tacka nej till.
Svensk stålindustri är av världsklass och vi släpper ut mindre koldioxid per levererat ton stål än praktiskt taget varje annat stålland. Varför skall vi då ersätta svenskt stål med stål producerat i andra länder, säger Håkan Murby.
Han menar att resultatet av den svenska politiken bara blir att de globala utsläppen ökar.
Håkan Murby hänvisar till en vetenskaplig studie i decembernumret av Scandinavian Journal of Metallurgi med statistik från International Iron and Steel Institute, den internationella stålorganisationen.
Våra konkurrentländer släpper ut mer koldioxid, i genomsnitt 2,2 kg per kilo malmbaserat stål, än Sverige som endast släpper ut 1,5 kg. Svensk klimatpolitik måste ta hänsyn till detta faktum, hävdar han.
Trots att Sverige svarar för 9 procent av landets koldioxidutsläpp är dess miljöpåverkan bland det lägsta i världen. Det finns flera förklaringar till detta. En är att malmen från LKAB kan vidareförädlas med extrem låg energiförbrukning.
Dessutom är den el som används baserad på vatten- och kärnkraft, påpekar Håkan Murby. Det går även att spara råvaror genom att tillverka höghållfast stål som är starka och sega av det slag som bland annat tillverkas i Oxelösund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om