Starkt flöde i Nyköpingsån underminerar kanterna
Nyköpingsåns starka flöde fortsätter att ställa till problem med underminering och ras. På två platser, vid Storhus-qvarn och vid hamnbodarna är läget så akut att omedelbara åtgärder måste sättas in. Kommunstyrelsen beslöt därför på måndagen om att skjuta till extra medel till åtgärder.
Aldrig tidigare hade ån haft ett så högt vattenstånd och så mycket vatten. Stora områden högre upp i ån svämmade över. Åns framfart genom Nyköpings tätort gjorde att rasrisken ökade markant. Flera områden stängdes av.
Även denna höst och vinter har vattennivån i ån varit hög. Det ställer nu till nya problem för kommunen. Redan har småras inträffat. På flera platser har området intill ån underminerats.
Nedanför Tovastugan är gång och cykelvägen sedan en tid avstängd. Ett stort hål gapar i marken på ett ställe innanför de träbjälkar som ska hålla jordmassor och vatten åtskilda.
Men på två andra platser är läget än mer akut.
Vid Storhusqvarn och vid Hamnbodarna är det akut, ja. Där måste åtgärder till direkt, säger Lars Hartzell, 1:e Byggnadsinspektör på Bygg och Miljö i Nyköpings kommun.
Men några ytterligare avstängningar är trots det inte aktuella.
Inte för dagen, nej, säger Lars Hartzell.
Men 100 procentig kontroll på läget erkänner han att ingen har.
Ingen vet exakt vad som kan hända.
Vid Storhusqvarn har cirka fyra kvadratmeter av en stenmur som håller uppe jorden mot gamla Elverket rasat ner i vattnet. Vid hamnbodarna syns tydliga sättningar i en likadan stenmur.
Även när det gäller hamnkajen nedanför hamnbron, det populära stråket där massor av folk flanerar sommartid måste undersökningar till för att utreda totalstabiliteten.
Det blir mer långsiktigt. Skulle det hända något på hamnkajen är det att det sjunker in underifrån inte att det rasar, säger Lars Hartzell.
Så någon fara för verksamheterna i sommar finns inte?
Nej.
Även vid ån längs Slottsgatan ska en extrakoll göras.
Men det är bara sättningar vid ett träd, säger Lars Hartzell.
Även längs privat mark vid Nyköpingsån och även Svärtaån har kommunen gått ut med information till vissa markägare om att de bör överväga en geoteknisk undersökning.
Kommunstyrelsen anslog på måndagen 400 000 kronor (utöver de 300 000 kronor man tidigare anslagit) till fortsatta undersökningar och upphandling av nödvändiga åtgärder vid de mest akuta platserna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!