Start i höst för utbildningar som sticker ut

I höst drar två unika utbildningar i gång i Nyköping. Då blir det möjligt att lära sig hur man skapar upplevelser och arrangerar konserter.

Övrigt2002-04-22 23:24
I höst startar nio nya kvalificerade yrkesutbildningar, så kallade KY-utbildningar, inom Östra Sörmlands Yrkeshögskola. Men det är två utbildningar som sticker ut lite extra och skiljer sig från mängden.
Den ena utbildningen är Upplevelsekunskap med inriktning mot restaurang-, besöks- och eventbranschen, som SN tidigare berättat om. Den andra är Musikarrangörsskap med inriktning mot upplevelseindustrin.
Det här är två helt unika utbildningar i Sverige, säger George Németh som är projektanställd på deltid för en av de två utbildningarna och som annars arbetar med att arrangera konserter och företagsevent. Tidigare var han verksam i Eskilstuna. Där startade han diverse musikutbildningar och hjälpte lokala band såsom Kent och Yvonne.
Tillsammans med Anna-Lena Persson på Östra Sörmlands Yrkeshögskola, Högskolecentrum, ansvarar han för samverkan mellan de nya utbildningarna.
Enligt Anna-Lena och George är behovet av de nya utbildningarna stort.
Upplevelseindustrin är ett av de områden inom näringslivet som växer snabbast, men trots det har det inte funnits någon utbildning för den som vill arbeta som arrangör av event eller upplevelser, säger Anna-Lena Persson.
Den som önskade en karriär som arrangör fick istället skola sig själv. Att ha ett yrke inom upplevelseindustrin har kanske inte setts som helt rumsrent hittills, tror Anna-Lena och George, men det ska det bli ändring på nu. Fast titeln för den som har genomgått utbildningen är inte klar än.
Man kanske kan kalla sig eventör eller eventmanager, föreslår George Németh.
I de nya utbildningarna gäller att kunna se till helheten. I utbildningen Upplevelsekunskap ska möjligheterna att kombinera exempelvis musik och idrott i en viss miljö med en god måltid kunna kopplas samman.
Utbildningen ska lära studenterna att se på de förutsättningar som finns för ett arrangemang, berättar Anna-Lena Persson.
Det som skiljer KY-utbildningar från högskoleutbildningar är att de i större omfattning baseras på näringslivets behov. Om behovet sedan upphör så läggs utbildningarna ned.
Det är branschen som vet vad som behövs och vad de kommer att behöva i framtiden, säger Anna-Lena Persson.
Dessutom är en tredjedel av utbildningen förlagd på en arbetsplats i branschen, exempelvis ett skivbolag, en turistbyrå eller ett produktionsbolag. Där ska studenterna praktiskt få omsätta det som de har lärt sig och med hjälp av handledning kanske arrangera en utomhuskonsert eller ett företagsevent.
Den här utbildningen ska vara rolig. Riktigt rolig, säger George Németh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om