Startar centrum för kvinnliga företagare

I dag startar arbetet med resurscentret för kvinnliga företagare i Trosa och Gnesta. Att skapa möten och nätverk för de små företagen står högt på dagordningen.

Övrigt2002-09-30 20:48
Det är inte alltid så lätt att vara ensam företagare. Inga arbetskamrater finns det att prata ideer med och snårigt kan det vara med blanketter och regler. Men nu ska det bli bot och bättring. Till det lokala resurscentret för kvinnor kan företagare i både Gnesta och Trosa vända sig för att få hjälp.
Vi ska jobba tillsammans med företagsamma kvinnor. Med dom som vill starta ett företag och dom som vill växa. Resurscentrum ska ge råd och vara ett bollplank, säger projektledaren, Kristina Gilbert.

I Trosa och Gnesta finns det gott om kvinnliga företagare. Allt från de klassiska som man ser i butiker runt orternas torg, typ kläder och blomsteraffärer, till lite nyare affärsområden. Många sysslar exempelvis med alternativ medicin, enligt Kristina Gilbert. Det gäller nu att få alla företagarna att dra nytta av varandra.
Ett sätt är att skapa mötesplatser. Platserna behöver inte nödvändigtvis vara fysiska.
De kan också vara virtuella. En hemsida ska göras för de kvinnliga företagen i Trosa och Gnesta, säger Kristina Gilbert.

Som före detta näringslivssekreterare i Trosa kommun har hon bra överblick över de kvinnliga företagarna på orten. I Gnesta får hon det inte lika förspänt.
Där finns inget register över företagen så det blir ett hästjobb att finna dom, säger hon.
Kristina Gilbert gjorde på måndagen sin sista dag som kommunanställd. Från tisdag morgon övergår hon helt i rollen som ansvarig för resurscentret. Men uppdraget kommer från de båda kommunerna. En kvinnlig företagare leder alltså projektet med att stötta andra kvinnliga företagare.

I allt arbete i resurscentret ska varje företag mötas utifrån de behov man har. Behoven varierar beroende på vad företaget inriktar sin verksamhet på men ofta behövs grundläggande stöd i It-kunskap, enligt Kristina Gilbert.
Det kan vara sådana baskunskaper som att lägga upp ett kundregister och lära sig fakturera via datorn, säger hon.
Men det viktigaste verkar ändå vara att föra samman alla kvinnliga företagare och göra så de får upp ögonen för varandra vilket i sin tur kan leda till att företagen utvecklas. Ett kvinnligt resurscentrum är också en jämställdhetsfråga. De flesta företag drivs i dag av män men så behöver det inte vara, menar Kristina Gilbert.
Nej, det borde ju vara fifty-fifty, säger hon.
Fredrik Gustavsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om