Staten ska inte tjäna på smutsig brunkol
Lena Ek, centerpartiets europaparlamentariker, sitter i utskottet för industri- och energifrågor. När vi träffar henne i Bryssel deltar hon livligt i en dialog med företrädare för industri och kraftbolag som vill påverka villkoren inför avregleringen av Europas elmarknad.
Sverige började avregleringen redan för 15 år sedan. 2007 ska alla EU-länder vara öppna för fri konkurrens, även för hushållsel. Det tog lång tid men i dag har Sverige Europas lägsta elpriser. På en fri marknad i EU kommer priserna att jämnas ut mellan Norden och kontinenten vilket betyder att elpriserna i Sverige kanske kommer att tredubblas innan de vänder neråt igen. Samtidigt måste man agera för att uppfylla klimatmålet och skapa förutsättningar för den förnybara energin, som exempelvis bioenergi och vindkraft.
I EU-kommissionen diskuteras bland annat möjligheten att tvinga fram billigare elpriser genom att låta varje land bestämma hur många procent av elkraften som ska komma från förnybar energi. För hur man än ser på saken handlar det om att kunna erbjuda marknadskraftiga priser. Vilket bränsle som är det mest konkurrenskraftiga skiftar, vilket talar för att länderna inte bör låsa fast sig i ett enda energislag utan skapa förutsättningar för ett varierat utbud.
Om EU:s ambitiösa energipolitik ska bli verklighet hänger på den politiska viljan i varje medlemsland. Det är något för regeringen som ägare av Sveriges ledande energiföretag att tänka på. Staten måste en gång för alla bestämma sig för om man ska bedriva politik eller göra affärer. Det är svårt att förstå hur man tänker när statliga Vattenfall satsar 70 miljarder kronor i brunkol och kärnkraftverk i Tyskland, i stället för att investera i förnybar energi i Sverige. Som ägare har staten alla möjligheter att styra sitt bolag och se till att det lever upp till riksdagens direktiv och beslut. Men regeringens problem är att man sitter på två stolar.
Vad har staten för intresse av att släppa fram bioenergi när Vattenfall kommer att tredubbla sina vinster samma dag som den europeiska elmarknaden avregleras? Ännu är det långt kvar till en hållbar energipolitik i Sverige. Till en av de viktigaste åtgärderna hör att så snabbt som möjligt sälja statliga Vattenfall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!