De barn och unga som drabbades av narkolepsi som en komplikation eller läkemedelsskada till följd av den allmänna vaccinationen mot svininfluensa, ska ha rätt till ersättning från staten. Regeringen och Socialdemokraterna är överens om en ram för hur de här fallen ska hanteras, utöver det skydd som Läkemedelsförsäkringen ger.
Svenskar har ofta en stor tilltro till staten, ibland för stor tilltro. Staten är en auktoritet som manar till lydnad, på gott och ont. Många av oss är på något sätt formade av folkhemmets kollektivism, från folkhälsa till allmän värnplikt. Vi har ofta också en minst lika stor tilltro till sjukvårdens expertis. När de två auktoriteterna samsas om ett budskap blir det starkt.
Statsmakten kallar till vaccination – och medborgarna kommer frivilligt. Alla svenskar vaccinerade sig inte mot svininfluensan, men många gjorde det. Med detta följde också ett förtroende. Medborgaren lade sin och sina barns hälsa och välbefinnande i vågskålen, i utbyte mot statens garanti om att undvika att drabbas av svininfluensan.
Tragiskt nog var det ett antal barn och unga som drabbades av narkolepsi som en följd av vaccinationen med Pandemrix. Med ett nålstick förändrades deras liv för alltid. För svensk del handlar det om cirka 200 personer som får dras med ett livslångt helvete. Tre av de drabbade bor i Sörmland, en av dessa i Nyköping.
Statens ansvar är ofrånkomligt – och nödvändigt. Inget kan göras ogjort.
En offentlig snålhet i mötet med de drabbade skulle bli mycket dyrköpt. Rapporterna om de svåra biverkningarna lär ha gjort medborgarna i allmänhet mer skeptiskt inställda till massvaccinationer. Om staten då skulle försöka undandra sig ansvar för de som har drabbats, blir de långsiktiga effekterna förödande. För det kan mycket väl uppstå nya situationer, då en snabb och effektiv massvaccination kan rädda liv och undvika omfattande påfrestningar på såväl sjukvård som arbetsliv. Då vill det till att stat och sjukvård kan agera med trovärdighet.
I Finland har staten och politiken valt en mer generös ram för det individuella ersättningstaket än vad Sverige har gjort. Narkolepsiföreningen vill att Sverige följer det finska exemplet. Likväl är det ett viktigt besked som socialminister Göran Hägglund (KD) och Socialdemokraternas Lena Hallengren gemensamt lämnar (DN 15/6): Regering och riksdag har inte glömt de drabbade och tänker inte dra sig undan ansvar.