Statsbidrag har gett mer personal till förskolorna

Nyköping satsade 6 000 kronor mer per barn i förskola under 2005 än året innan. Och personaltätheten ökade. Men i de privata förskolorna har barngrupperna blivit större. Detta enligt nya statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Övrigt2006-07-27 23:50
Det är faktiskt väldigt roligt. Vi har anställt 25 nya förskolelärare under det senaste halvåret trots bristen på utbildad förskolepersonal, säger Margareta Rosborg, chef för barn och ungdom på kommunen.
Förklaringen till den ökade personaltätheten i kommunens förskolor är först och främst de öronmärkta utökade statsbidragen. Politikerna i Nyköping bestämde att de skulle gå till att höja kompetensen i förskolan och anställa mer personal.
Men sen har vi fått mer resurser från kommunen också. Politikerna är välvilligt inställda till förskolan. De har förstått att man måste satsa på barnen om man ska bli en framtidskommun. Många som flyttar in har ju småbarn, säger Margareta Rosborg.

Hon har ingen förklaring till varför de privata förskolorna har minskat personaltätheten. Förra året var det precis tvärtom, med större grupper hos de kommunala daghemmen.
De enskilda förskolorna har ju också fått de öronmärkta statsbidragen, kanske har de fler barn i kö och känner sig tvingade att ta in fler på grund av de ekonomiska kraven, spekulerar Margareta Rosborg.
Caroline Wagner är chef för Guldpärlan Montessoriförskola. Hon har lika många barn på förskolan nu som förra året.
Jag vet inte vad skillnaden kan bero på. Vi är fristående, det känns rent allmänt som om det är lite tuffare ibland. När våra pengar är slut så är de slut. Vi är ju ett aktiebolag och måste gå med en liten vinst, säger Caroline Wagner.
Det hårda trycket på dagisplatserna i Nyköping har fortsatt. Det har lett till en brist på platser under våren för Margareta Rosborg.
Vi har öppnat 1015 avdelningar senaste året. Men vi har ändå ett stort tryck och måste leta efter nya avdelningar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om