Statsministern pratar förbi det där med jobben
De avgörande beskeden om framtiden för jobben och företagen har Göran Persson nämligen avfärdat som icke-frågor. Detta i en valrörelse där jobben - i en allt mer globaliserad värld - utgör den tyngsta valfrågan. Där alliansen har en glasklar politik, har socialdemokraterna bara ord och bångstyriga stödpartier. Svensk ekonomi får i dag enorm draghjälp av en global högkonjunktur. Ändå tvingas vänsterkonstellationen lägga stora summor skattepengar på anställningsstöd och AMS-projekt. Trots det blir inte statistiken som man tänkt sig. Höjda bidrag skapar inte fler jobb.
Utspel nummer två, skattefinansierade mentorslösningar inom hemtjänsten, mäter sig ingalunda med möjligheterna i alliansens förslag om hushållsnära tjänster. Men s-förslaget är mest en teknik för att hantera ett kommande generationsskifte, det ger inte mer hemtjänst i sig. Räkna kallt med att en del av räkningen dessutom hamnar hos kommunerna.
I går kom dessutom ytterligare slag mot regeringsdugligheten. De två lärarfackens undersökning visar på ett utbrett missnöje hos allmänheten med den förda skolpolitiken. Både lärare och väljare vill ha en skola som ger eleverna kunskap, som Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, uttryckte det. Skolminister Ibrahim Baylan meddelar att resultatet ändå är positivt, eftersom det faktiskt var ännu fler som var negativa i en tidigare undersökning. Två av tre känner i dag inget förtroende för socialdemokraternas skolpolitik. Siffrorna bör vara desamma - eller svagare än så - för skolministern.
Under resten av valrörelsen kommer socialdemokraterna och stödpartierna att gång på gång strö väljarnas framtida skattepengar omkring sig. Nyckelgrupper i väljarkåren ska lockas med riktade bidrag. Men det döljer inte att socialdemokraterna på tolv år regerat bort sitt förtroende på två av de absolut viktigaste områdena: jobben och skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!